“Stijn Saelens wilde dream team samenstellen dat alle problemen van de wereld zou oplossen”

© BELGA
Redactie KW

Stijn Saelens, de kasteelheer uit Wingene die op 31 januari 2012 werd vermoord in opdracht van zijn schoonvader André Gyselbrecht, wilde in de periode voor de moord een dream team samenstellen om zijn ultieme doel te realiseren: de problemen van de aarde oplossen. Dat heeft Johan Platteau, die de schoonvader van Saelens verdedigt, maandag gezegd op het correctionele proces in Brugge. “Dit komt dus allemaal niet aan bod in het moraliteitsonderzoek”, zo merkte Platteau op.

“Het parket heeft de vele mails, filmpjes en dergelijke van Saelens misschien niet allemaal gelezen of gezien, maar wij hebben er ons wél in verdiept. En ook in zijn boek dat hij geschreven heeft”, aldus Platteau. “Wij hebben gekeken waar hij mee bezig was in de periode voor hij aan zijn einde kwam.”

“Uit een van die mails blijkt dat Saelens een groep, een dream team, wilde opstellen, die voor een grote doorbraak zou zorgen op technisch vlak, die de voedingsproblematiek ging oplossen, die de medische wereld ging verlossen van alle kwalen“, zo klonk het.

“Saelens wilde naar Australië verhuizen. Daar zou hij kunnen werken aan een oplossing voor de problemen van de wereld. Hij wilde daartoe een dream team samenstellen”, zei Platteau, die de namen uit dat dream team opsomde, met hun -al dan niet zelfverklaarde- capaciteiten.

Zo was er ene dr. Christian tal Schaller, die non-conventionele geneeskunde voorstaat, en Nassim Haramein, een amateurfysicus die door Saelens ‘de nieuwe Einstein’ werd genoemd. Ook Arthur en Fiona Cristian van de Australische organisatie Love for Life moesten in het team. Zij stellen onder meer dat iedereen zijn eigen arts moet zijn.

“Er mocht ook een Belg in het team, namelijk Rudy Vermote, hoofd van de dienst persoonlijkheidsstoornissen aan de KULeuven. Maar die wilde niet meedoen. Ook gerechtspsychiater Roger Deberdt mocht erbij, maar die is afgehaakt wegens zijn leeftijd.”

“Voorts mocht ook een Britse uitvinder in het team, die de verdienste zou gehad hebben dat hij een anti-zwaartekrachtapparaat had uitgevonden. Herinner u de vliegende auto’s die Stijn Saelens wilde uitvinden.”

Platteau vond ook nog terug dat Facebookeigenaar Mark Zuckerberg en een professor die een zogenaamde auracamera had uitgevonden, mochten deelnemen aan het project van Saelens.

“Dit komt allemaal niet aan bod in het moraliteitsonderzoek. Wij beschikken hier alleen maar over omdat wij al die mails van Saelens, al die YouTubefilmpjes bekeken heb en omdat ik zijn boek gelezen heb. Maar volgens het moraliteitsonderzoek was Saelens aan de beterhand. Ik zeg u: die mens was ziek, en als je ziek bent, moet je je laten genezen. Maar dat wilde hij niet.”

“Wat me het meeste irriteert”, zo sneerde Platteau nog, “is dat André Gyselbrecht afgedaan wordt als de grote manipulator in dit dossier, terwijl er misschien nog manipulatoren zijn in dit dossier.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier