Steeds meer West-Vlaamse ondernemers betalen duizenden euro’s ‘losgeld’ aan hackers

Redactie KW

Steeds meer West-Vlaamse bedrijven worden het slachtoffer van hackers, die hun computernetwerken platleggen of digitale telefooncentrales overnemen. Dat zegt substituut-procureur Peter Piccu-Van Speybrouck, die vorig jaar 530 dossiers rond cybercriminaliteit moest behandelen, in een interview in Krant van West-Vlaanderen.

Peter Piccu-Van Speybrouck, substituut-procureur voor de Veurnse afdeling van het parket West-Vlaanderen, en sinds 2010 provinciaal coördinator voor de dossiers rond cybercriminaliteit, vertelt in een interview met Krant van West-Vlaanderen welke vormen het probleem in onze provincie aanneemt.

“Het gaat om het hacken van e-mails, digitale telefooncentrales en pc-servers van West-Vlaamse bedrijven”, zegt hij. “Hackers encrypteren computers : ze dringen binnen in de server en versleutelen de bestanden, waardoor de werknemers van ondernemingen niet meer kunnen inloggen zonder over de juiste code te beschikken. Of de hele server wordt op die manier geblokkeerd of platgelegd. Daarna persen die hackers de bedrijfsleiders af : ze moeten soms vele tienduizenden euro’s betalen om hun server te deblokkeren.”

Liever losgeld betalen dan slechte reclame

Een truc die blijkt te werken, ziet Piccu-Van Speybrouck. “Ik stel vast dat vele West-Vlaamse bedrijven hiermee al te lichtzinnig omspringen: ze beveiligen hun servers onvoldoende of dienen geen klacht in bij de politie maar betalen het losgeld voor hun computers aan de hackers. Want ze zien ruchtbaarheid geven aan dit misdrijf als slechte reclame voor hun bedrijf.”

Toch waait af en toe zo’n cybercrimineel tegen de lamp. “Zo zijn wij erin geslaagd om X-Line – een Marokkaanse hacker die ook tal van West-Vlaamse bedrijven tot slachtoffer maakte – te ontmaskeren en voor de correctionele rechtbank te brengen”, stelt de substituut-procureur.

In oktober 2014 kreeg X-Line vier jaar cel en 1.200 euro boete voor diverse vormen van cybercriminaliteit. Hij verbleef illegaal in ons land en opereerde vanuit het adres van zijn tante in Aalst. Hij ging er prat op meer dan 5.000 websites gehackt te hebben. Daarnaast deed hij aan phishing : data stelen om met de kredietkaart- en identificatiegegevens van anderen dure aankopen te verrichten.

(SVK)

Het volledige interview lees je nu deze week in Krant van West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier