Steeds meer camera’s in politiezone Arro Ieper

Foto TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Niet minder dan 270 bewakingscamera’s telt de politiezone Arro Ieper al, en er komen er nog bij. “Dankzij de camera’s hebben we al tal van inbraken en winkeldiefstallen opgelost”, zeggen korpschef Luc Deryckere en hoofdcommissaris Georges Aeck.

De politiezone Arro Ieper werkt sinds 2001 met bewakingscamera’s. “Maar een echte videowall, om de beelden te bekijken, kwam er pas toen we in december 2009 naar het nieuwe hoofdcommissariaat op Ter Waarde (Ieper Business Park) verhuisden”, vertelt hoofdcommissaris Georges Aeck. “Daarvoor bekeken we beelden gewoon op een computerscherm. Ondertussen is de technologie sterk geëvolueerd en is ons aantal camera’s enorm uitgebreid.”

“Wat camerabewaking betreft, hebben we een echte pioniersrol gespeeld in vergelijking met andere politiezones”, pikt korpschef Luc Deryckere in. “Het begon met de West-Vlaamse Intercommunale (WVI) die camerabewaking wou op Flanders Language Valley. Zij vroegen ons of we bereid waren om naar camerabeelden te kijken. Wij wisten toen al dat we naar deze site zouden komen. Er kwamen drie camera’s op de gebouwen. Van op het politiekantoor konden we live volgen hoe de werken aan het nieuwe politiekantoor vorderden. Met dat schermpje trokken we vervolgens naar het politiecollege om aan de burgemeesters te tonen wat de mogelijkheden zijn. Ieper, Poperinge en Wervik wilden meedoen en zo is de bal aan het rollen gegaan.”

LCD-schermen

“Je kon al inschatten dat het ging toenemen. Vandaar dat we een videowall wilden in onze nieuwe kantoren. Knokke had op dat moment al iets gelijkaardigs, maar dat was alsof je verlekkerd zit te kijken naar een Porsche terwijl je de centen hebt voor een 2PK. Een videowall van Barco was toen de eerste keuze, maar die was veel te duur. Vandaar dat wij kozen voor LCD-schermen. Als een van de eersten in ons land.” De politie startte met acht camera’s. Vandaag zijn er dat er zo’n 270 geworden. Ook Moorslede doet nu mee. “In Ieper zijn onlangs nog tien nieuwe camera’s bijgekomen op de Grote Markt, aan de bushalte van De Lijn. Je kan ze bijna niet zien, omdat ze in hetzelfde grijs zijn als de achtergrond. We hebben ze voor het eerst gebruikt tijdens Gent-Wevelgem.”

“Met 270 camera’s zou dat willen zeggen dat we daar negen mensen moeten zetten”

“Het Astridpark heeft momenteel nog geen camera’s. We wachten daarmee tot de werken aan de Leet. De Menenpoort hangt wel vol. Ook die camera’s vallen niet op, dat was aanvankelijk de bekommernis van het Last Post Comité. Op de leeuwen aan de Menenpoort staan permanent camera’s gericht uit voorzorg tegen vandalisme.”

Winkeldiefstallen

Maar wie betaalt al die camera’s? “Het zijn de steden en gemeenten die de camera’s kopen en plaatsen”, legt Luc Deryckere uit. “Wij geven advies over de plaatsing en over de vereisten waaraan het camerasysteem moet voldoen opdat de beelden goed bij ons zouden binnenkomen.” Volgens Iepers burgemeester Jan Durnez is de videowall in het hoofdcommissariaat stilaan te klein geworden om alles goed te kunnen volgen. Georges Aeck: “Momenteel kunnen we beelden van zestien camera’s tegelijk bekijken. We kunnen nog drie schermen bij plaatsen, maar dat is niet de bedoeling. De camerabeelden komen pas echt goed van pas nadat er een feit gepleegd werd. Dan kunnen we via camerabeelden zien wie er allemaal op dat tijdstip passeerde. Zo hebben we al tal van inbraken en winkeldiefstallen opgelost.”

“Als er zich dan een incident voordoet, kun je direct ingrijpen”

“Een ander aspect is wat direct gebeurt”, vult Luc Deryckere aan. “Bij grote herdenkingsplechtigheden organiseren we een coördinatiecentrum in het politiekantoor. De laatste keer dat we dat deden, was tijdens herdenkingen op Tyne Cot Cemetery. We hebben toen zelfs camera’s gehuurd. Als er zich dan een incident voordoet, kun je direct ingrijpen.”

“Studies zeggen dat één persoon maximum dertig beelden tegelijk kan bekijken, en dat maar een uur lang”, vervolgt Georges Aeck. “Met 270 camera’s zou dat willen zeggen dat we daar negen mensen moeten zetten. Dat kan gewoon niet. Nu doen we het met één persoon die ook de dispatching doet. Er is wel een nieuwe technologie: het video management systeem (VMS). Die software herkent specifieke zaken zoals personen, bepaalde voertuigen… In de toekomst zullen alle camera’s op dat systeem worden geïnstalleerd. Dat moet het constante monitoren vervangen. We kunnen het systeem dan vragen of in een bepaalde tijdspanne een blauwe auto passeerde. Als dat maar een uur is, kan dat nog door mensen gebeuren, maar als dat een hele dag is, is dat onmogelijk om dat nog rendabel te houden. Men zegt: ‘meer blauw op straat’. Dat is inderdaad nodig, maar de analyse van beelden is minstens even belangrijk. Ik zou zelfs zeggen dat het in de toekomst belangrijker zal zijn dan blauw op straat.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier