Stad Brugge geschokt na diefstal beeldengroep ‘t Zand

Redactie KW

Deze morgen heeft de Stad Brugge vastgesteld dat zo goed als alle beelden die voorheen op ‘t Zand stonden, gestolen zijn.

De stad Brugge liet deze morgen weten dat een aannemer de beelden naar hun nieuwe plaats in het Koning Albert-I park zou verhuizen. De aannemer stelde echter ter plaatse vast dat het merendeel van de beelden verdwenen is.

Goed georganiseerde diefstal

De bevoegde diensten kwamen ter plaatse en lichtten de politie in. Volgens de stad Brugge is het parket een onderzoek gestart. Uit de eerste vaststellingen blijkt dat het om een recente diefstal gaat, die bijzonder goed georganiseerd was. De beeldengroep stond tijdelijk gestockeerd op een beveiligde site in de omgeving van het crematorium aan de Blauwe Toren.

De beelden wegen samen meer dan 5 ton en stonden veilig weggeborgen achter een afgesloten hek, op een voor de meeste mensen onbekende site. De dieven hebben de omheining vernield en hebben de zware beelden met groot materieel verplaatst. Politie en parket sluiten niet uit dat het de dieven te doen is om de waarde van het brons, waaruit de beelden zijn vervaardigd.

Resterende stukken in het Koning Albert-I park

Naast de materiële schade is dit vooral ook een emotioneel verlies voor de stad Brugge. De beeldengroep van kunstenaars Stefaan Depuydt en Livia Canestrano was gekend bij alle Bruggelingen en zou een nieuwe, mooie plaats krijgen in het Koning Albert-I park. De stad heeft vandaag de resterende stukken gebracht naar het park, waar de werken voor de fontein onverminderd doorgaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier