Spoorloze serieverkrachter uit Oostende ontglipte speurders vlak voor huiszoeking

Redactie KW

Een twintiger van Armeense origine is door de Brugse correctionele rechtbank bij verstek tot een effectieve gevangenisstraf van 25 jaar veroordeeld voor een reeks verkrachtingen en aanrandingen in Oostende.

Vanaf oktober 2011 sloeg Hayk T. in totaal negen keer toe in Oostende. Hij maakte zich in nauwelijks tien maanden tijd schuldig aan verschillende gewelddadige verkrachtingen en poging tot verkrachting. De feiten van 6 november 2011 werden door de rechtbank gezien als een verkrachting met foltering. Die nacht was het slachtoffer na een avondje uit langs de Nieuwpoortsesteenweg op weg naar huis. T. deelde tot bloedens toe slagen uit op hoofd van de vrouw. Toen ze zich bleef verweren, sloeg hij haar hoofd zelfs tegen een muur.

Vrouwen, ‘s nachts alleen op weg naar huis

De Oostendenaar van Armeense origine had het steeds gemunt op vrouwen die ‘s nachts alleen op weg naar huis waren. Op 29 juni 2012 reed hij met zijn mountainbike een fietsende vrouw aan. Hayk T. ging bovenop het slachtoffer zitten en bewoog een mes van links naar rechts over haar keel. Volgens het slachtoffer bleek het mes niet scherp genoeg om effectief verwondingen toe te brengen. De rechtbank kwalificeerde deze feiten als poging tot doodslag.

Het DNA van de verdachte werd aangetroffen op de broek van één van de eerste slachtoffers. Het telefonie-onderzoek wees uit, dat hij steeds in de buurt van de feiten aanwezig was. Enkele slachtoffers herkenden Hayk T. ook op foto.

Op 24 augustus 2014 observeerde de politie de woning van de familie T. in de Duivenhokstraat. Om 15 uur stelden de speurders vast dat de verdachte aanwezig was. Bij de huiszoeking om 15.50 uur bleek de vogel gevlogen. Wellicht wist T. te ontkomen via de achtertuin. In ieder geval leek zijn vlucht niet voorbereid. In de woning werden nog de kleren en de laptop van de Armeniër aangetroffen. Zijn ouders werden aangehouden op verdenking van heling. Ze zaten twee weken in voorhechtenis, maar werden uiteindelijk door de raadkamer buiten vervolging gesteld.

Al drie jaar onvindbaar

Hayk T. is na ruim drie jaar nog steeds onvindbaar. Mansour O. zat wel ruim een maand in voorhechtenis voor mogelijke betrokkenheid bij de verkrachtingen. De man van Tsjetsjeense origine werd echter vrijgepleit door DNA-onderzoek. Daarom moest hij zich enkel verantwoorden voor één aanranding. Zijn raadsman meester Terence Halsberghe vroeg de vrijspraak en werd hierin gevolgd door de rechtbank.

De rechter veroordeelde Hayk T. voor alle feiten samen tot een gevangenisstraf van 25 jaar. Daarna blijft hij nog 15 jaar ter beschikking van de strafuitvoeringsrechtbank. Hij is ook voor 10 jaar zijn burgerrechten kwijt. De slachtoffers kregen in totaal schadevergoedingen van ruim 50.000 euro toegewezen. T. moet ook opdraaien voor de gerechtskosten van 53.000 euro. De zaak werd bij verstek behandeld, waardoor het proces bij een eventuele aanhouding van de Armeniër wellicht zal overgedaan worden.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier