Spilfiguur in oplichtingszaak weerlegt feiten voor correctionele rechtbank van Ieper

Redactie KW

Negen beklaagden staan op de correctionele rechtbank van Ieper terecht voor heling en oplichting. De negende beklaagde, een van de spilfiguren, kreeg vrijdag nog de kans om zich te verdedigen en weerlegde de feiten.

De negen staan terecht voor heling, valsheid in geschrifte, verduistering, gebruik van valse stukken en bendevorming. Vier van hen riskeren celstraffen tot drie jaar effectief. De werkwijze was steeds dezelfde. Ze bestelden verschillende laptops en smartphones op naam van een van hun vennootschappen. Hierbij werd soms gebruik gemaakt van een onbestaand btw-nummer of een vals uittreksel uit het Staatsblad. De bestelde goederen werden echter nooit betaald.

Volgens Bart Verbelen, advocaat van W.B., was zijn cliënt een stroman. Hij nam telkens een zaak over die kort daarna op de fles ging, waardoor W.B. opdraaide voor de schulden. Hij meent ook dat er geen sprake is van oplichting, maar enkel van niet-betaalde facturen. Net zoals de andere beklaagden weerlegde hij de klacht van bendevorming.

Vrees voor effectieve celstraf

Ook W.B. riskeert drie jaar cel, maar zijn advocaat vroeg de opschorting, omdat hij drie eerdere veroordelingen kreeg voor soortgelijke feiten in dezelfde periode. Hij zat al zeven maanden in voorhechtenis en is pas vrij. De advocaat vreest dat bij een nieuwe veroordeling de eerder verkregen straffen zullen omgezet worden in een effectieve celstraf.

Het proces wordt verdergezet op 29 mei voor sluiting van de debatten. Het vonnis zou nog volgen voor het zomerreces.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier