Spanning op assisen neemt toe : moord hebben Turkse broers uit Meulebeke zelf uitgelokt

Vic Van Aelst. Foto Belga © BELGA
Redactie KW

Voor het West-Vlaamse assisenhof pleitte Vic Van Aelst dat zijn cliënt Mesut Uçar helemaal geen motief had om de Turkse broers Aygün uit Meulebeke om het leven te brengen. “De slachtoffers hebben de schietpartij uitgelokt.”

Mr. Vic Van Aelst zei dat zijn cliënt helemaal geen motief had om de broers Ugur en Süleyman Aygün om te brengen. Mesut Uçar moet dus wel uitgelokt zijn door de slachtoffers.

Koran

De Brusselse strafpleiter Vic Van Aelst vatte zijn betoog aan met de opmerking dat Mesut Uçar geen rol speelde in de aanslepende vete tussen beide families. “Integendeel, Mesut Uçar was diegene die de geesten kalmeerde. Zoals de koran hem voorschreef. Hij is nooit in negatieve zin tussengekomen in de ruzie, in dat oeverloos gelul.”

De advocaat vond het wel treffend dat de meeste getuigen zich na vele jaren in België nog moesten laten bijstaan door een tolk. “Doe dan toch eens een beetje inspanning om u te integreren in een maatschappij. Die mensen spelen met de regels van de basket op een voetbalveld, dan moet ge niet verschieten dat er moeilijkheden komen.”

Motief ?

Voor de verdediging is het duidelijk dat Mesut Uçar uitgelokt werd door de slachtoffers. Hij stond immers rustig zijn trottoir te vegen toen ze op hem af kwamen. “Geef mij dan het motief, als er geen uitlokking zou zijn. De aanval in deze zaak is essentieel. Wie stond er aan wiens deur?”

Meester Van Aelst hekelde het werk van de Kortrijkse onderzoeksrechter Marc Allegaert. “We hebben geen sereen onderzoek gekregen à charge en à décharge.” Zo liet de onderzoeksrechter na om de kleren van de beschuldigde te onderzoeken. Tijdens het proces bleek dat er scheuren in zaten. De deskundige bevestigde dat de versie van Mesut Uçar compatibel is met zijn lichte verwondingen en de scheuren in zijn kledij.

Rode borstel

Mr. Van Aelst vervolgde: “Mijn cliënt gaat een pistool halen en wapent het om de broers Aygün schrik aan te jagen. Maar dan wordt hij vlak aan zijn voordeur door Semra, de echtgenote van Ugur Aygün, met de rode borstel op zijn kop geklopt. Hij is voor een stuk verdwaasd, en op dat moment ziet hij dat mes komen. Wat had hij anders moeten doen? ” Volgens mr. Van Aelst bleef zijn cliënt dan in een soort trance schieten. “Die dijk van vriendelijkheid is doorgebroken, tot de laatste druppel water eruit is.”

Wetboek

De advocaat van Mesut Uçar wierp ten slotte op dat hij ook wettige zelfverdediging of onweerstaanbare dwang had kunnen pleiten, maar bewust koos voor uitlokking. “Als ge mijn uitleg niet gelooft, dan moet hij mij een ander motief geven. Als de uitlokking er hier niet is, dan denk ik dat ze een artikel in het wetboek mogen schrappen.”

Jef Vermassen en Virginie Cottyn, de advocaten van de tweede beschuldigde Hasan Uçar, zullen voor hun cliënt de vrijspraak pleiten.

(JPT/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier