Somalische piratenkoning vraagt de vrijspraak op proces in Brugge

© BELGA
Redactie KW

Op het proces tegen de zogenoemde Somalische piratenkoning heeft de verdediging de vrijspraak gevraagd. Mohamed Abdi Hassan (58) werd bij verstek tot 20 jaar celstraf veroordeeld, maar hij tekende verzet aan tegen dit vonnis. De beklaagde beweert dat hij net strijd leverde tégen piratengroepen.

Op 18 april 2009 werd de Belgische steenstorter Pompei in de Indische Oceaan overvallen door Somalische piraten. Tien bemanningsleden werden ruim zeventig dagen lang gegijzeld. Uiteindelijk werd aan de kapers ongeveer 2 miljoen euro losgeld betaald. Mohamed Abdi Hassan, bijgenaamd Afweyne, wordt door de onderzoekers beschouwd als de organisator van de kaping. In oktober 2013 werd hij met een fictief filmproject naar België gelokt. Op dat moment werd ook tussenpersoon Mohamed Moalin-Aden (44) opgepakt.

Verstek in september 2015

Bij de start van het proces voor de Brugse correctionele rechtbank liet de Somalische piratenkoning in september 2015 verstek gaan. Zijn toenmalige advocaat kon er immers niet mee leven dat het openbaar ministerie (OM) vlak voor de zitting nog nieuwe stukken aan het dossier had toegevoegd. Uiteindelijk werd Mohamed Abdi Hassan op 14 maart 2016 tot 20 jaar effectieve celstraf veroordeeld. Tegen dat vonnis tekende hij verzet aan. Zijn kompaan Moalin-Aden werd vrijgesproken voor de kaping van de Pompei, maar kreeg 5 jaar effectief als lid van de criminele organisatie.

“Ik ben in het volste vertrouwen naar België gekomen, omdat ik mij niks te verwijten had”

De verdediging van de piratenkoning plaatste maandag vraagtekens bij het DNA-spoor dat op een kopje op de Pompei werd aangetroffen. Volgens meester Walter Damen zou de passage van zijn cliënt veel meer sporen nagelaten moeten hebben. Het OM is immers van mening dat Mohamed Abdi Hassan een hele nacht op het schip aanwezig was om de buit te verdelen. Ook met de bijkomende kwalificatie foltering was de verdediging het niet eens. Zo blijkt uit het dagboek van de tweede stuurman dat de bemanning wel degelijk eten kreeg en menselijk behandeld werd. Ondergeschikt vroeg meester Damen om een veel mildere bestraffing dan de maximumstraf van 20 jaar cel.

“DNA moet van familie zijn”

Mohamed Abdi Hassan ontkent met klem dat hij betrokken is bij piraterij. De Somaliër beweert dat hij net strijd leverde tegen de piratengroepen in zijn land. “Ik ben dan ook in het volste vertrouwen naar België gekomen, omdat ik mij niks te verwijten had”, aldus Afweyne. De verklaringen van de bemanning en van Omar Hassan, een eerder veroordeelde piraat, spelen nochtans duidelijk in het nadeel van de beklaagde. “Dat kan niet juist zijn. Die piraat heeft me verklikt uit wraak, omdat ik tegen hem streed. Ik heb ook nooit één stap op de Pompei gezet. Dat DNA moet van een familielid zijn.”

Op het eerste proces werd na een vergetelheid van de federaal procureur geen verbeurdverklaring uitgesproken. Maandagochtend vroeg het OM om alsnog tien miljoen euro van de piratenkoning verbeurd te verklaren. In totaal 22 gijzelingen door zijn groepering zouden immers elk een slordige 500.000 dollar opgeleverd hebben.

De rechter doet uitspraak op 12 december.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier