Somalische piratenkoning veroordeeld tot 20 jaar cel voor kapen van Pompei

© BELGA
Redactie KW

De Brugse correctionele rechtbank heeft de Somalische piratenkoning Mohamed Abdi Hassan (58) bij verstek tot 20 jaar cel veroordeeld voor de kaping van de Pompei.

Zijn landgenoot Mohamed Moalin-Aden (44) kreeg vijf jaar cel voor zijn rol in de criminele organisatie, maar werd vrijgesproken voor de kaping van de Pompei. Door een vergetelheid van het openbaar ministerie werden tot 13 miljoen euro winsten uit kapingen niet verbeurd verklaard.

Genekt door fictief filmproject

Op 18 april 2009 werd de Belgische steenstorter Pompei in de Indische Oceaan overvallen door Somalische piraten. Tienbemanningsleden werden ruim 70 dagen lang gegijzeld. Uiteindelijk werd aan de kapers ongeveer 2 miljoen euro losgeld betaald. Mohamed Abdi Hassan, bijgenaamd Afweyne, wordt door de onderzoekers gezien als de organisator van de kaping. In oktober 2013 werd hij met een fictief filmproject naar ons land gelokt. Op dat moment werd ook Mohamed Moalin-Aden, bijgenaamd Tiiceey, opgepakt.

Tijdens haar requisitoir trok federaal procureur Marianne Cappelle in september 2015 hard van leer tegen de beklaagden. Ze verweet hen vooral dat ze louter op winstbejag uit waren. “Afweyne is een gangster van het ergste soort. Tiiceey is misschien niet gewelddadig, maar wil ten koste van alles rijk zijn. Ik vorder voor Afweyne 10 miljoen en voor Tiiceey 3 miljoen euro bijzondere verbeurdverklaring.”

Verbeurdverklaring op een bierkaartje?

De verdediging merkte onmiddellijk op dat in de schriftelijke vordering van het OM geen sprake was van die verbeurdverklaring. De procureur bood aan om de bedragen snel op te schrijven, ‘desnoods op een bierkaartje’. Uiteindelijk werd afgesproken tegen de volgende zitting, in januari 2016, een schriftelijke vordering van de verbeurdverklaring te voorzien. Dit is echter nooit gebeurd. Hierdoor kon de rechtbank in het vonnis niet oordelen over de winsten van de Somalische piraten.

Mohamed Abdi Hassan werd bij verstek veroordeeld en zal wellicht snel verzet aantekenen tegen zijn veroordeling. Bij een proces op verzet is het echter onmogelijk om een zwaardere straf te krijgen. Van een verbeurdverklaring zal ook dan dus geen sprake zijn. In beroep kunnen de piraten alsnog veroordeeld worden tot een verbeurdverklaring. Het is nog niet bekend of één van de partijen beroep zal aantekenen.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier