Sociaal assistent terecht voor drugsverkoop om cocaïneverslaving te financieren

26/04/17 om 17:07 - Bijgewerkt om 17:05

Een veertiger die al twintig jaar werkzaam is als sociaal assistent is woensdag voor de Kortrijkse strafrechter verschenen. Hij verkocht bijna een jaar lang drugs om zijn eigen cocaïneverslaving te financieren. Het Openbaar Ministerie vordert dertig maanden cel en spreekt van "verwerpelijk gedrag".

Sociaal assistent terecht voor drugsverkoop om cocaïneverslaving te financieren

De beklaagde werkte bij het CAW. Daar werkte hij volgens de openbare aanklager met drugsverslaafden. De verdediging beweert echter dat hij zich over daklozen ontfermde. Via politionele informatie kwam aan het licht dat de man xtc, cocaïne en speed verkocht aan kleine dealers. Er werden verschillende mensen ondervraagd, onder andere iemand die bij hem in begeleiding was. Die verklaarde dat hij speed gekocht had aan zijn begeleider.

Via een telefoontap werden drugsgerelateerde gesprekken opgevangen. Speurders hoorden onder meer ook hoe de man aan een vriend vroeg om zijn kindje te laten plassen in een potje. Vermoedelijk werd die gebruikt om iemand te helpen bij het behalen van een negatieve drugstest. Tijdens een huiszoeking werd in de woning van de sociaal assistent speed en cannabis gevonden. Op zijn werkplaats werden geen drugs gevonden.

Misbruik van positie

Aanvankelijk ontkende de beklaagde alles, maar later gaf hij toe dat hij zelf al vele jaren drugs gebruikt. Toen hij twintig jaar geleden zijn vriendin verloor, raakte hij verslaafd. Hij begon te verkopen om zijn eigen cocaïneverslaving te kunnen bekostigen. "Hij kende de gevolgen van zijn daden, hij zag het dagelijks op zijn werk, en toch verkocht hij drugs. Hij heeft zijn positie misbruikt", zei de procureur, die dertig maanden vordert.

De verdediging betwist de feiten niet, maar hoopt op een milde straf. "Mijn cliënt heeft grensoverschrijdend gedrag gesteld, maar is al zwaar gestraft. Hij heeft twee maanden in voorhechtenis gezeten en is ontslagen. Hij volgt nu een residentiële begeleiding voor zijn verslaving", zei zijn advocaat. De man hoopt op een probatie-opschorting.

Vonnis op 29 mei.

(Belga)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!