Sluw Litouws koppel veroordeeld voor mensensmokkel

Redactie KW

De Brugse strafrechter heeft een Litouwse vrouw tot twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld voor mensensmokkel. Haar echtgenoot kreeg 15 maanden met uitstel.

Op 23 oktober 2015 werden de verdachten en hun slachtoffer in de haven van Zeebrugge gecontroleerd door de scheepvaartpolitie. De Turk viel door de mand toen hij met een Litouws paspoort op de ferry richting Hull probeerde in te scheppen. Uit zijn verhoor bleek dat hij al 2.000 pond had betaald aan mensensmokkelaars. De totale kostprijs ging tussen de 4.000 en 5.000 euro bedragen. De Litouwers hadden de man in Frankrijk opgepikt en hem onderweg geleerd hoe hij zijn zogenaamde Litouwse naam ‘Zverkovas’ moest uitspreken. Het OM vorderde drie jaar effectieve gevangenisstraf.

Leugenachtig verhaal

Giedrius K. legde uit dat dat hij in Manchester als bouwvakker in contact was gekomen met de Turkse uitbater van een durumzaak. Die man zou hem gevraagd hebben om een werknemer te gaan ophalen in Frankrijk. Eidvile D. beweerde dat ze helemaal niets afwist van dat plan. Naar eigen zeggen had haar echtgenoot haar wijsgemaakt dat ze gewoon een romantische citytrip naar Parijs gingen maken.

De rechter geloofde dat verhaal niet en veroordeelde de vrouw tot twee jaar celstraf met uitstel. Haar man kreeg 15 maanden met uitstel voor zijn aandeel. Hij zat in voorhechtenis, maar zal dus woensdagavond de gevangenis mogen verlaten.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier