Slechts 15 jaar cel gevraagd voor doodslag op Kimberly Vermeersch uit Oekene

Redactie KW

Openbaar aanklager Tom Janssens heeft woensdag in de Kortrijkse rechtbank 15 jaar cel gevraagd voor de 31-jarige Zuienkerkenaar die vorige zomer zijn partner Kimberly Vermeersch (27) wurgde in de badkamer van hun woning in Oekene. Hij ging daarmee onder de minimumstraf van 20 jaar.

De feiten dateren van vorige zomer. Op zaterdag 23 juli kwam het tot een hoog oplopende ruzie tussen Marnick Vermeersch en zijn vriendin Kimberly Vermeersch – twee keer dezelfde familienaam, maar geen familie. De aanleiding was zo banaal als wat. Het koppel zou die dag met hun vier kinderen een uitstapje maken naar pretpark Bellewaerde in Ieper. Maar er rees een probleem: de BMW van Marnick was kapot en moest hersteld worden. Een kleine herstelling, maar die liet wel wat op zich wachten. Toen de klus eenmaal geklaard was, was het al laat op de middag en leek het voor het koppel niet meer de moeite om te vertrekken. Het feit dat Marnick niet al eerder zijn auto had laten herstellen, zorgde voor wrevel bij Kimberly. De jonge Roeselaarse was vijf weken daarvoor bevallen van haar jongste dochtertje Beyoncé en had uitgekeken naar het eerste uitje sinds de bevalling.

Ga snel kijken. Ik kon het niet meer aan

In de badkamer van hun woning in Plaatsmolenstraat kwam het tot een hevige woordenwisseling. En dan sloegen de stoppen bij Marnick plots door. De man greep zijn vriendin bij de keel en neep door. De drie oudste kinderen zaten op dat moment beneden in de zetel. Baby B. – ondertussen anderhalf jaar oud – lag te slapen in haar bedje. Plots kwam vader Marnick terug naar beneden. Duidelijk in paniek. Hij vroeg de oudste kinderen om in de auto te springen en liet baby Beyoncé in haar bedje liggen. Hij maakte de kinderen wijs dat ze om frietjes gingen, maar zette koers naar het politiecommissariaat. Daar stapte hij uit, gaf zijn autosleutels aan enkele verbouwereerde agenten en zei dat ze beter zo snel mogelijk zijn huis gingen. “Ga snel kijken. Ik kon het niet meer aan”, verklaarde hij aan de politie.

Lotto winnen

Volgens de burgerlijke partijen is de beklaagde een ziekelijk jaloerse, egoïstische, gierige en drankzuchtige man die geen greintje spijt heeft van wat hij heeft aangericht. “Hij kon niet verkroppen dat Kimberly hem wou verlaten en dat ze de kinderen zou meenemen. We hopen dat hij hier eindelijk eens de waarheid vertelt en afstapt van het verhaaltje dat het om een accident zou gaan”, klonk het bij de advocaten. Openbaar aanklager Tom Janssens maakte brandhout van hun stelling. In een indrukwekkend requisitoir schetste hij een donker beeld van de familie van slachtoffer Kimberly Vermeersch. “Zij hebben ervoor gezorgd dat Kimberly zo weinig kansen had in haar leven en nu komen ze geld eisen. Veel geld. Ze denken dat ze hier de Lotto gaan winnen. Ze willen de grootste straf voor Marnick, maar hij verdient dat niet”, vond aanklager Janssens. De familie van Kimberly kreeg het zichtbaar moeilijk. Zowel haar moeder, vader als haar broer verlieten de zaal.

Zwartepiet noch Sinterklaas

“Ik ga hier geen zwartepiet spelen, maar ook geen Sinterklaas”, maakte Janssens allusie op de pleitdatum van vandaag, 6 december. Hij noemde Marnick Vermeersch een leugenaar, die komaf moet maken met zijn versie van de feiten, alsof het om een ongeval zou gaan. “Je hebt haar vijftien tot dertig seconden lang gewurgd. Dat is geen accidentje“, zei aanklager Janssens. Hij citeerde anderzijds ook de gerechtspsychiater, die Marnick Vermeersch ‘niet gevaarlijk’ noemde en weinig gevaar op recidive zag. Procureur Janssens aanvaardde verzachtende omstandigheden en dook een flink eind onder de minimumstraf door 15 jaar cel te vragen voor de beklaagde.

Klok terugdraaien

De verdediging van Marnick Vermeersch vraagt om de feiten niet te zien als doodslag, maar als slagen en verwondingen met de dood tot gevolg. “Men moet zich de vraag stellen of hij wel de bedoeling had om haar te doden”, pleitte advocaat Kris Vincke. “Kimberly was zijn god, zijn alles. Hij heeft alles voor haar en zijn gezin gedaan. Maar zij was niet de gemakkelijkste om mee samen te leven. Wispelturig, grof gebekt. Hij absorbeerde alles als een spons. Tot de spons het niet meer kon opnemen en dan zijn de feiten gebeurd”, klonk het.

De beklaagde zelf kreeg het laatste woord. “Ik mis haar enorm. Mocht ik kunnen, ik zou de klok willen terugdraaien. Als ik vrij kom, wil ik er zijn voor mijn kinderen en kijken wat ik nog betekenen voor hen”, aldus de Zuienkerkenaar.

Op 19 december velt de rechtbank in Kortrijk een vonnis.

(LK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier