Slachtoffers Waalse “kopschoppers” krijgen zelf celstraf

De vermeende slachtoffers bleken in de ogen van de strafrechter niet zo onschuldig als ze zelf beweerden. © Archief
Redactie KW

De twee Moeskroense heethoofden kregen respectievelijk 150 en 100 uur werkstraf voor hun aandeel in de vechtpartij.

Twee Brugse broers, die in augustus 2014 op de Platse in Sint-Andries brutaal werden toegetakeld door twee Walen, hebben maandagochtend in de Brugse rechtbank zélf een gevangenisstraf gekregen. Lesley M. (42) kreeg tien maanden effectieve celstraf. Zijn 43-jarige broer Geoffrey kreeg zes maanden voorwaardelijk.

Volgens de strafrechter gaan de broers immers niet vrijuit voor de pandoering de ze kregen na de Europese wedstrijd van Club Brugge tegen Grasshopper Zürich. De broers verklaarden aan de politie dat ze uit het niets werden aangevallen en neergeslagen. Maar volgens de twee Walen zochten ze zelf eerst ruzie.

“Ze hadden de twee beledigd met de uitspraken zoals ‘fils de pute’ en ‘sale Wallon’ en sloegen bovendien met een fietsslot. Zo onschuldig zijn ze niet”, stelde de procureur tijdens de pleidooien. Van de vechtpartij doken camerabeelden op die weinig aan de verbeelding overlieten en waarop te zien was hoe de Walen de Brugse broers schopten en sloegen. Maar volgens het parket was dit slechts het tweede deel van het incident.

Jonathan O. (28) en Jérémy D. (29) uit Moeskroen kregen respectievelijk 150 en 100 uur werkstraf voor hun aandeel. De vier kregen allen ook een gerechtelijk stadionverbod van achttien maanden opgelegd. De broers moeten een totale schadevergoeding van bijna 400 euro betalen aan de Walen. Die laatsten moeten op hun beurt een totale schadevergoeding betalen van om en bij de 550 euro aan de Brugse broers.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier