Sjoemelende horecabaas uit Westende riskeert twee jaar cel en beroepsverbod

Redactie KW

Een koppel uit Westende staat terecht voor inbreuken op de sociale wetgeving in de tavernes Focus en Poseidon op de Koning Ridderdijk in Westende.

Volgens de arbeidsauditeur stelden Ludo M. (56) en zijn vrouw Anna G. (35) uit Westende tussen april en september 2015 zeven Poolse werknemers in het zwart tewerk in de tavernes Focus en Poseidon op de Koning Ridderdijk in Westende. Bovendien zou Ludo M. op grote schaal gesjoemeld hebben met ziekte- en werkloosheidsuitkeringen.

“Onverbeterlijke sociale profiteur”

“De beklaagde rijfde voor meer dan 50.000 euro aan uitkeringen binnen, terwijl hij de touwtjes van zijn horecazaken in handen hield en van de inkomsten genoot”, stelde de arbeidsauditeur. “Dat hij de baas was, blijkt duidelijk uit de verklaringen van het personeel. Hij gaf de instructies en zijn Poolse echtgenote gaf die door aan het personeel. Hij is een onverbeterlijke sociale profiteur. Toen zijn zaken verzegeld werden, verbrak hij tot twee keer toe de zegels.”

Ludo M. en Anna G. werden eerder al eens veroordeeld tot een jaar celstraf met uitstel voor gelijkaardige feiten. De arbeidsauditeur toonde zich woensdag dan ook bijzonder streng en vroeg twee jaar effectieve celstraf en een geldboete van 42.000 euro voor Ludo M. Voor zijn vrouw vroeg hij een jaar cel. Bovendien vroeg hij drie jaar beroepsverbod voor het koppel en de sluiting van hun horecazaken voor een periode van drie jaar.

“Kleinschalig herbeginnen”

Advocaat Samuel Debruyne vroeg de vrijspraak voor het koppel. “Op de momenten dat mijn cliënt die uitkeringen genoot, was hij wel degelijk arbeidsongeschikt en lag hij ziek te bed. Hij heeft intussen alles terugbetaald en alles werd geregulariseerd. Sinds de verzegeling in december werd opgeheven is de Focus terug open. Ze willen kleinschalig herbeginnen zonder Poolse werknemers.”

Vonnis op 11 mei.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier