Sjoemelende diaken uit Izegem riskeert vier jaar cel

© LK
Laurens Kindt

Het Brugse parket eist vier jaar celstraf en een boete voor de Izegemse diaken Didier M. (41). De man ontfutselde de kloosterzusters van de Heilige Vincentius a Paolo in Anzegem maar liefst 2,3 miljoen euro. Dat geld gaf hij aan een man uit Knokke, die hem afperste met foto’s van hun homoseksuele ontmoetingen.

De bal ging aan het rollen nadat speurders een tip kregen over verdachte financiële transacties op de bankrekeningen van Marc V., een mislukte soapacteur uit Knokke die ooit nog rolletjes in Baantjer en Wittekerke versierde. Op zijn rekeningen werden plots enorme bedragen gestort door Didier M. De speurders reconstrueerden waar het geld vandaan kwam. Het geld werd via de vzw Diakenfonds, een vzw van Didier M., doorgestort aan Marc V. en bleek afkomstig van de rekeningen van de kloosterorde van de Heilige Vincentius a Paolo in Anzegem. In totaal ging het om 2,15 miljoen euro.

Mediapark

Tijdens zijn ondervraging ging Didier M. door de knieën. De man bekende dat hij de zusters overtuigde om het geld op de rekening van zijn vzw te storten en dat hij de zusters had wijsgemaakt dat het zou dienen voor goede doelen. Hij bekende ook dat hij wist dat het geld niet naar goede doelen zou gaan, maar dat hij het zou storten op de rekening van Marc V. Didier M., die toen werkte bij het economaat van het Brugse bisdom en als boekhouder optrad voor de kloosterorde, beweert dat hij door Marc V. afgeperst werd. De twee leerden elkaar in 2012 al kennen via een chatbox die gebruikt wordt door holebi’s om contacten te leggen. Na enkele vluchtige seksuele contacten in 2012 zou het contact gestopt zijn, maar toen Marc V. – een notoir oplichter met een enorme schuldenberg – te horen kreeg dat Didier M. in zijn functie toegang had tot enorme sommen geld nam hij opnieuw contact op. Volgens Didier M. beweerde Marc V. dat hij over compromitterende foto’s beschikte van hun seksuele contacten en perste hij hem daarmee af. Onder druk zou Didier M. dan besloten hebben om de enorme bedragen over te schrijven. Marc V. ontkent dat echter. Volgens zijn advocate ging het om een liefdesrelatie tussen de twee en wilde Didier M. mee investeren in een project dat Marc V. voor ogen had. De man wou naar eigen zeggen een grootschalig mediapark oprichten in Antwerpen, inclusief hotel en pretpark.

Tussenpersoon

Naast de 2,15 miljoen zou Didier M. zich door de zusters ook royaal hebben laten betalen voor zijn boekhoudkundige activiteiten. Bovendien trad hij op als tussenpersoon bij de verkoop van het immense patrimonium – waaronder huizen en een school – van de zusters. Ook voor die transacties zou Didier M. zichzelf een royale commissie toegekend hebben. Volgens de openbaar aanklager zou Didier M. aan de zusters verklaard hebben dat het “belangrijk is om de vreugde van het geven te mogen ervaren” en dat het geld “voor de armen en de hongerigen” zou dienen. De procureur noemde de feiten te verwerpelijk voor woorden en eiste zes jaar effectieve celstraf voor Marc V. en vier jaar – waarvan mogelijk een deel met uitstel – voor Didier M. Beiden riskeren ook een boete. Ook voor de vzw Diakenfonds vroeg de procureur een straf.

Diaken schaamt zich

De advocate van Marc V. ontkent dat er sprake is van afpersing en vroeg voor het gros van de feiten de vrijspraak. Didier M. schaamt zich naar eigen zeggen diep, maar meent dat ook hij vrijgesproken moet worden. Zijn advocate haalde daarvoor artikel 71 van de strafwet aan: de onweerstaanbare dwang. “Mijn cliënt wist al van jongs af aan dat hij homoseksuele gevoelens had, maar hij duwde dat weg. In een encycliek in 2015 heeft de paus zelf nog homoseksualiteit streng veroordeeld. In die context leefde Didier M. Hij was doodsbang dat, mocht zijn homoseksualiteit uitkomen, hij alles zou verliezen. De bedreigingen en de afpersing door Marc V., dat was morele dwang”, pleitte ze. Uit het onderzoek op de computer Marc V. bleek achteraf echter dat er helemaal geen foto’s bestonden van Didier M. in compromitterende poses. “Hij heeft me dat wel heel vaak gezegd. Ik stond onder een enorme druk, voelde me angstig en zag geen andere uitweg”, zei Didier M. zelf aan de rechtbank.

Schadevergoeding

De kloosterorde vraagt al het geld dat ze verloren, in totaal 2,3 miljoen euro, terug. Ook het bisdom Brugge vraagt 1 euro schadevergoeding voor de schade die ze geleden hebben omdat de affaire breed in de pers werd uitgesmeerd. “Na enkele andere schandalen waren we net bezig om het blazoen weer op te poetsen”, aldus hun advocaat. Op 29 juni velt de rechtbank een vonnis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier