Sidney Smeets: “Openbaar ministerie sloot pact met de duivel”

Sidney Smeets vorige week op het proces van de Kasteelmoord. © BELGA
Redactie KW

Op het proces over de Kasteelmoord heeft meester Sidney Smeets hard uitgehaald naar het openbaar ministerie. Volgens de Nederlandse advocaat van Evert de Clercq sloot het parket een monsterverbond, door de verklaringen van Larmit en Serry te geloven.

Meester Smeets omschreef zijn cliënt als een zakenman die met zijn bedrijven een goed inkomen verdiende. “Maar het Openbaar Ministerie heeft hem veranderd in een soort sprookjesfiguur. Het meesterbrein in een moordzaak, wat hij helemaal niet is.” De verklaringen van Pierre Serry speelden daar een cruciale rol in. “Meneer Serry heeft zich goed ingewerkt in het dossier. Hij heeft gezocht naar een manier om als slachtoffer geportretteerd te worden.”

Slechtgeacteerd betoog

Over het requisitoir van procureurs Céline D’havé en Fien Maddens liet de Nederlandse advocaat zich erg laatdunkend uit. “Het moet toch zijn opgevallen dat het tijdens dat urenlang, saai en slechtgeacteerd betoog weinig over Evert de Clercq ging. Cliënt vroeg zich meermaals af wanneer het bewijs tegen hem zou worden gepresenteerd. Ik moet hem het antwoord tot vandaag schuldig blijven.”

Evert de Clercq leek lange tijd op weg naar een buitenvervolgingstelling, tot ‘Roy’ Larmit een verklaring aflegde over zijn rol. “Het kwam als een ware deus ex machina, maar zat vol leugens en onwaarheden.”

Trekken aan losse draadjes was taboe, want dan zou het web van leugens ontrafeld worden

In september 2016 werd de Clercq door Serry aangewezen als ronselaar van de schutter ‘Ronnie’ van Bommel. “Je kunt je de jubelstemming bij die doorbraak voorstellen, daar ligt de kiem voor de kritiekloosheid. Op dat moment sloot men een monsterverbond, een pact met de duivel. Trekken aan losse draadjes was taboe, want dan zou het web van leugens ontrafeld worden. De speurders deden er juist alles aan om de inconsistenties weg te poetsen.”

De integriteit van raadslieden

Tijdens het requisitoir was het Openbaar Ministerie niet mals voor de vele démarches van de verdediging. “Ik was geschokt door die glasharde aanval op de integriteit van raadslieden en de miskenning van de rol van een strafadvocaat.” Meester Smeets hamerde erop dat een advocaat nochtans altijd moet strijden voor de belangen van zijn cliënt. “Het ultieme bewijs van een democratische rechtstaat is dat een schuldige verdachte kan worden vrijgesproken. Erworden beter tien schuldigen vrijgesproken, dan dat een onschuldige wordt veroordeeld.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier