Sidney Smeets: “Bewijslast tegen Evert de Clercq is flinterdun”

Sidney Smeets is de Nederlandse advocaat van Evert de Clercq. © a-BELGA
Redactie KW

De bewijslast tegen Evert de Clercq, de 53-jarige Zeeuw die de moordenaar(s) van Stijn Saelens zou geronseld hebben, is flinterdun. Dat is, samengevat, wat Sidney Smeets, de Nederlandse advocaat van de Clercq, woensdag aan de rechtbank heeft uitgelegd.

“De Clercq werd door Pierre Serry en Roy Larmit aan de galg gepraat”, zo luidde het. “Maar in hoeverre zijn die verklaringen geloofwaardig? Wat is de werkelijke waarde van die verklaringen?”, aldus Smeets, die zich ook verwonderde over het feit dat de verdediging niet de kans gekregen heeft om Larmit en Serry, die belastende verklaringen hadden afgelegd tegenover de Clercq, als getuige te horen.

Opnieuw opgepakt

Tijdens de ochtendzitting maakte Thomas Gillis, de andere advocaat van de Clercq, brandhout van de geloofwaardigheid van Serry. Smeets deed hetzelfde met Larmit.

Evert de Clercq werd in 2013 in het dossier van de kasteelmoord opgepakt en nadien vrijgelaten omdat een DNA-spoor dat gevolgd werd, niet van hem bleek te zijn. In juni 2015 werd hij opnieuw opgepakt, enkele maanden nadat het parket nog aanstuurde op zijn buitenvervolgingstelling. Larmit beweert namelijk dat hij in de zomer van 2011 op vraag van zijn oom, Antonius Van Bommel, naar IJzendijke trok, de woonplaats van de Clercq. Daar moest hij aan de Clercq zeggen dat een bepaalde afspraak kon doorgaan.

“Roy Larmit komt met verklaringen over de implicatie van de Clercq maar die verklaringen zijn ofwel gelogen, ofwel oncontroleerbaar. Oncontroleerbaar omdat Antonius Van Bommel, die de verklaringen zou kunnen bevestigen, dood is. En als ze al controleerbaar zijn, spreken ze elkaar tegen.”

Boost voor geloofwaardigheid

Larmit wil zijn rol in de strafbare feiten reduceren, de schade beperken, klinkt het. “Natuurlijk, want zijn DNA is wél aangetroffen in de chalet van Serry. Hij wil zijn geloofwaardigheid een boost geven en noemt in zijn verhoor dan maar de naam van een man wiens naam al voorkomt in het dossier en die de speurders al op het oog hebben: Evert de Clercq.”

“Want is het niet vreemd dat hij eerst een beschrijving geeft van de Clercq, om daarna te zegen dat hij de man niet kent?”, zo stelde Smeets een retorische vraag. “Maar er wringt iets, want wij weten dat beide mannen elkaar wel degelijk kennen uit een dossier van een schietpartij in 2005.”

Vrijspraak gevraagd

Over de intussen beruchte woorden “Het gaat door” van Van Bommel die Larmit aan de Clercq moest overbrengen, zegt Smeets: “Wat weten we daar nu echt mee? Wat is ‘het’? En trouwens, in de zomer van 2011 was er nog geen moordplan“, zo benadrukte Smeets nog. Gillis en Smeets vragen de vrijspraak voor Evert de Clercq.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier