Shawn Vantroyen werd al veroordeeld voor vroegere vechtpartijen

Shawn Vantroyen maakte het zichzelf en de leerkrachten ook niet altijd even makkelijk op school. © BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Shawn Vantroyen (24) zijn de eerdere vechtpartijen van de beschuldigde aan bod gekomen. De Oostendenaar werd hiervoor tot 6 maanden cel veroordeeld, maar volgens de getuigen zelf hadden die feiten weinig om het lijf.

Tijdens een ruzie kreeg een goede vriend van Vantroyen eens een trap tegen zijn hoofd. “Ik weet daar eigenlijk nog altijd niets van. Ik heb trouwens geen aangifte gedaan, voor één misverstand had ik daar geen zin in. Ik had enkel een dikke kaak. De dag erna ben ik gewoon gaan werken.” Ook Jordy Wille minimaliseerde wat hem overkwam. “Hij heeft me een keer een mes op de keel gezet, maar dat was niet om me af te persen. Ik vind het eigenlijk belachelijk dat hij voor zoiets banaals veroordeeld is. Ik neem hem dat niet kwalijk.”

Schoolcarrière niet over rozen

In het voorjaar van 2011 kreeg Shawn Vantroyen het samen met een groep vrienden in Oostende ook aan de stok met een vrouw. Uit haar voorgelezen verklaring bleek dat ze geschopt en geslagen werd door de jongens. De beschuldigde legde uit dat het slachtoffer eerst met een mes had proberen te steken naar een vriend van hem.

Shawn kon ook plots heel kwaad worden zonder dat daar enige aanleiding toe was

De schoolcarrière van de beschuldigde liep niet over rozen. “Hij was vaak afwezig. Shawn kon ook plots heel kwaad worden zonder dat daar enige aanleiding toe was”, getuigde een leerkracht van het VTI. De man had het niet onder de markt met Vantroyen en zijn klasgenoten. “Uiteindelijk hadden we met de bouw van een huis wel een mooi project. Voor die klas was dat een déclic om er toch iets van te maken. Shawn heeft daarin positief meegewerkt en heeft zeker ook zijn deel gedaan.”

Op zijn collega’s bij Daikin maakte Vantroyen een vrij goede indruk. “Tegen ons was hij altijd beleefd en vriendelijk. Hij deed zijn werk en we hebben samen plezier gehad.”

‘Choco’ als bijnaam voor homovriend

Ook een ex-vriendin had vooral positieve herinneringen aan de beschuldigde. “Shawn was een heel lieve persoon, hij had alles over voor mij. Ik heb het uitgemaakt, omdat hij een beetje te veel dronk en joints rookte.” Van homohaat was volgens de getuige geen sprake. “Mijn beste vriend is homo, maar Shawn had daar geen problemen mee. Hij noemde hem ‘choco’, maar was niet agressief.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier