Schroothandelaars uit Deerlijk krijgen boetes van 20.000 euro

Redactie KW

Een schroothandelaar uit Deerlijk en zijn echtgenote zijn dinsdag door de correctionele rechtbank van Kortrijk veroordeeld tot zes maanden met uitstel en een boete van 20.000 euro voor fiscale fraude. Een tiental leveranciers dat ook gedagvaard werd, is vrijgesproken.

Vijftien beklaagden werden verdacht van fiscale fraude van 2000 tot 2009. Het gerecht kwam de vermeende fiscale fraude op het spoor nadat een betrokken schrootbedrijf failliet was gegaan. De curator vond omslagen met cash geld en weegbonnen van een Deerlijks recyclagebedrijf. Er volgde een huiszoeking waar volgens de openbare aanklager een grote bewijslast aangetroffen werd in de kluis van het bedrijf. De leveranciers kregen een commissie van 10 tot 15 procent.

Redelijke termijn overschreden

Omdat het onderzoek zolang aansleepte, werd dat dossier onontvankelijk verklaard, omdat de redelijke termijn overschreden was. Alle betrokken partijen werden daar vrijgesproken. De zaakvoerder en zijn echtgenote van een recyclagebedrijf in Deerlijk werden ook in een tweede dossier genoemd. Daarin ontving de zaakvoerder als zelfstandig handelaar commissies die niet werden aangegeven. Er zou ook sprake zijn van niet-aangegeven leningen. Er werd wel een deel geregulariseerd, waarvoor het bedrijf meer dan een miljoen euro betaalde.

De openbare aanklager vroeg voor beide 18 maanden celstraf. De strafrechter veroordeelde hen tot zes maanden met uitstel. Ze moeten ook allebei 20.000 euro boete betalen.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier