Scholen in Kortrijk krijgen checklist om radicalisering te herkennen

Redactie KW

In het stadhuis van Kortrijk vond woensdagmiddag een overleg plaats tussen scholen, stad en de politiediensten.

Luc Van Der Taelen van de federale politie gaf de Coppra-presentatie over radicalisering van jongeren en hoe die radicalisering te herkennen. Coppra staat voor ‘community policing preventing radicalisation’ of hoe je binnen een gemeenschap radicalisering kunt voorkomen. Het was de eerste keer dat hij voor schooldirecties stond. “Normaal geven we een dergelijke presentatie aan politiemensen”, aldus Luc Van Der Taelen. “Die is een deel van een acht uur durende opleiding. Al 5.000 politiemensen kregen zo’n opleiding. Dit keer stonden we dus voor het eerst in België voor schooldirecties.”

Steentje bijdragen

Het doel is om de hele maatschappij bij het voorkomen van radicalisering te betrekken. “Trainers van sportclubs, leerkrachten en schooldirecties, imams… Iedereen kan, moet zijn steentje bijdragen. Hoe sneller radicalisering aan de oppervlakte komt, hoe beter. Want eens in dat milieu is het voor die personen heel moeilijk om er weer uit te raken.”

De aanwezige schooldirecties hadden een dubbel gevoel bij de presentatie. “In het begin was alles nogal technisch en stelden we ons vragen”, is te horen bij de Leielandscholen. “Maar toen kwamen de tips hoe je radicalisering kunt herkennen en dat was wel interessant. Maar al onze leerkrachten briefen zullen we niet doen. We zullen enkele mensen aanstellen die zullen samenzitten mocht zich een probleem in die aard voordoen.”

Dezelfde kam

“Het is jammer dat door een paar enkelingen die naar Syrië vertrokken een pak jongeren in Kortrijk over dezelfde kam wordt geschoren”, aldus de delegatie van VTI Kortrijk. “Het overgrote deel van die schoolgaande jongeren in deze stad werkt keihard om te slagen, kiest resoluut voor een goede opleiding en gaat er elke dag opnieuw voor. Dat mag zeker eens gezegd worden.” (AXV-foto LOO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier