Ruiters redden twee zwaar verwaarloosde Maltezers uit gracht in Moerkerke

Redactie KW

De twee gedumpte hondjes worden nu opgevangen in dierenopvangcentrum het Blauwe Kruis in Brugge.

Tijdens een wandeling door Moerkerke hoorden enkele ruiters zondag een scherp gejank uit een diepe gracht komen. Toen ze van hun paard afstapten, merkten ze twee totaal verwaarloosde en ongechipte Maltezers – een kruising Maltezer (reu) en een Maltezer (teefje) – op.

In een diepe gracht in Moerkerke werden twee zwaar verwaarloosde Maltezers gevonden. (Foto GF)

“Een dame uit het gezelschap is in de gracht gesprongen om de hondjes te helpen”, vertelt Ingrid Beirlant, woordvoerster van het Blauwe Kruis. “De hondjes zelf hadden er onmogelijk zelf uitgeraakt, want zelfs de dame had alle moeite van de wereld om terug uit de gracht te komen. Gelukkig stond er geen water in, anders waren de gedumpte diertjes zeker gestorven door onderkoeling.”

Ruiters redden twee zwaar verwaarloosde Maltezers uit gracht in Moerkerke

De vacht van de twee Maltezers was geklit en zat vol vlooien. (Foto GF)

Uitgeput, vlooien, infecties…

De ruiters namen de twee hondjes mee en lieten ze de nacht doorbrengen in een warme paardenstal in de manege, waar ze ook eten en drinken kregen en op krachten konden komen. Op maandagmorgen werd het Blauwe Kruis Brugge verwittigd, die beide hondjes kwam oppikken. “De hondjes waren volledig uitgeput, het mannetje toonde zelfs tekenen van uitdroging. Hun vacht was ook volledig geklit en zat vol vlooien, de huid eronder was geïnfecteerd. Er zat niets anders op dan de hondjes volledig kaal te scheren. Zonder de tussenkomst van de ruiters en de mensen van de manege waren beide hondjes zeker in de gracht omgekomen van ontbering.”

Ruiters redden twee zwaar verwaarloosde Maltezers uit gracht in Moerkerke

De huid van de hondjes was volledig geïnfecteerd. (Foto GF)

Adoptie

Beide hondjes komen nu terug op krachten in de ziekenboeg van het asiel. Binnen twee weken komen ze vrij voor adoptie. “Het reutje is enorm gehecht aan het teefje, vandaar dat we opteren om beide hondjes samen te laten adopteren.”

Ruiters redden twee zwaar verwaarloosde Maltezers uit gracht in Moerkerke

Er zat niets anders op om beide hondjes volledig kaal te scheren. (Foto GF)

Ingrid Beirlant merkt een droevige trend op. “Alle vondelingen die we de laatste weken binnengekregen, waren duidelijk verwaarloosd. Maar in tegenstelling tot deze twee Maltezers dwaalden die andere hondjes telkens langs de straat en hadden daardoor het ‘geluk’ om opgemerkt te worden door een voorbijganger.”

(Olivier Neese)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier