Rolstoelpatiënte uit Blankenberge krijgt vier jaar celstraf voor cannabishandel

Redactie KW

Een 59-jarige vrouw uit Blankenberge heeft donderdag in de Brugse rechtbank vier jaar effectieve celstraf en een geldboete van 6.000 euro gekregen voor grootschalige cannabishandel.

De vrouw zit aan een rolstoel gekluisterd en geniet hierdoor een invaliditeitsuitkering van 2.000 euro per maand. Maar dat weerhield er haar niet van om zeven kilogram cannabis aan de man te brengen. Ze kreeg daarbij de hulp van haar Marokkaanse partner Mohamed R. (59). De man kreeg dezelfde straf.

De Blankenbergse politie kreeg begin 2016 enkele tips binnen over het handeltje van Gina C. en Mohamed R. Op 28 maart 2016 volgde een huiszoeking bij het koppel en troffen de speurders ruim 700 gram cannabis aan. De drugs zaten verborgen in een holte in haar lichte vrachtauto, die omgebouwd was om haar elektrische rolstoel te kunnen transporteren. Naast de drugs werd ook 4.900 euro cash gevonden. De vrouw had liefst zeven gsm’s om haar deals te regelen.

Procureur haalt snoeihard uit

De procureur haalde snoeihard uit tijdens de pleidooien. “Twee jaar lang reden de beklaagden met hun Mercedes naar Brussel om cannabis in te slaan. In totaal brachten ze zeker zeven kilogram aan de man aan tientallen klanten. Goed voor een opbrengst van minstens 66.000 euro.”

Volgens advocaat Kris Vincke waren de feiten minder zwaar als dat ze door de procureur werden geschetst. “Het is een schrijnend verhaal. Cliënte lijdt aan een levensbedreigende ziekte en herstel van kanker. Haar man vindt geen werk en dus zijn er geen inkomsten. Ze hebben een berg schulden en zagen geen andere oplossing dan drugs dealen.”

Rechter kent geen genade

Maar de rechter kende donderdag geen genade. Vooral het feit dat Gina C. een invaliditeitsuitkering geniet schoot serieus in het verkeerde keelgat. “Er zijn mensen die het met heel wat minder moeten stellen. U leeft op de kap van de maatschappij, die u tezelfdertijd om zeep helpt door drugs te dealen.”

De rechter herleidde wel de hoeveelheden die het OM weerhouden had en liet voor allebei 12.500 euro vermogensvoordeel verbeurd verklaren.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier