Roeselaarse eskimopater in Canada veroordeeld tot 19 jaar cel

Redactie KW

Eric Dejaeger, een voormalige katholieke priester van Roeselaarse afkomst, is door een rechtbank in het Canadese Iqualuit veroordeeld tot 19 jaar gevangenisstraf voor seksuele misdrijven op Inuit kinderen in de jaren 1970 en 1980.

Met aftrek van de acht jaar in gevangenschap, zal de 67-jarige Dejaeger nog 11 bijkomende jaren in de cel verblijven. Dat heeft de rechtbank woensdag in een 60 pagina’s tellend vonnis bekendgemaakt. Het Openbaar Ministerie had 25 jaar cel geëist, de verdediging had 12 jaar cel gevraagd.

Eric Dejaeger stond terecht voor het seksueel misbruik van kinderen in het Canadese Igloolik, meer dan dertig jaar geleden. Hij werd in september schuldig bevonden aan 24 aanklachten van seksueel misbruik van minderjarigen. Bij de start van het proces pleitte Dejaeger al schuldig aan 8 aanklachten. Het proces duurde in totaal tien maanden.

Getuigenissen van 18 slachtoffers

Eind januari volgden, naar Canadese gewoonte, nog enkele hoorzittingen waarop achttien slachtoffers aan het woord werden gelaten over de impact van de feiten. Zij getuigden gedurende twee dagen over de fysieke, emotionele en financiële gevolgen van het seksueel misbruik op hun leven. Velen kampen met nachtmerries, depressies en tal van drugs- en/of alcoholverslavingen. Verschillende slachtoffers verklaarden daarnaast alle geloof in de Kerk en in God te hebben verloren, evenals hun respect voor en hun vertrouwen in de autoriteiten en de mensheid.

“Uw zelfzucht heeft een generatie jonge katholieke parochianen in Igloolik verwoest. Vele levens werden onherstelbaar veranderd door uw duister legaat. Voor veel slachtoffers betekende het plegen van uw delict het einde van leven en het begin van hun overleven. Deze gevangenisstraf is enkel het begin van de boetedoening”, aldus rechter Kilpatrick aan het slot tot de beklaagde.

(Belga/JPT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier