Roemeense dievenbende viseert crematoria en apotheken

17/07/17 om 14:16 - Bijgewerkt om 14:15

Vijf Roemenen hebben zich voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor hun aandeel in veertien inbraken in crematoria en apotheken. Voor de kopstukken van de bende vorderde het openbaar ministerie 37 maanden effectieve gevangenisstraf.

Roemeense dievenbende viseert crematoria en apotheken

© Getty Images/iStockphoto

De verdachten kwamen onder andere door telefonieonderzoek in het vizier van de speurders. In oktober 2016 werden hun wagens, vaak met Bulgaarse nummerplaten, regelmatig gespot in de buurt van een inbraak bij een crematorium of een apotheek. In West-Vlaanderen sloeg de bende toe in Zedelgem, Torhout, Brugge en Beernem. De Roemenen waren echter in het hele land actief, met ook nog feiten in bijvoorbeeld Tessenderlo, Sint-Niklaas en Frasnes-lez-Anvaing. De buit bedroeg meestal enkele duizenden euro. In een crematorium in het Waalse Court-Saint-Etienne maakten ze zelfs meer dan 14.000 euro buit.

Meisjes van plezier

Marius V. en Ilie I. bekenden op de zitting alle inbraken, maar probeerden de andere beklaagden uit de wind te zetten. I. had blijkbaar een originele uitleg voor de inbraken. "In oktober waren ze de eerste keer in België en gingen ze naar meisjes van plezier aan het Noordstation, maar dat kostte blijkbaar veel geld", aldus zijn advocate Silke Brutin. De andere beklaagden beweren dat ze bij de arrestatie op 27 januari gewoon toevallig bij V. en I. in de wagen zaten. "Ze gebruikten de gsm van C. als gps, maar hij wist niet dat ze inbraken gingen plegen", aldus zijn advocaat Julien Wydoodt. Ook Valentin B., die enkel terechtstond voor bendevorming, vroeg de vrijspraak. Razvan V. liet verstek gaan. De rechter doet uitspraak op 27 juli.

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!