Roemeen krijgt veertig maanden cel voor gauwdiefstallen op kusttram

Op 26 oktober herkende een alerte medewerker van De Lijn het drietal als de verdachten van eerdere gauwdiefstallen. © De Lijn
Redactie KW

De Brugse correctionele rechtbank heeft een 37-jarige Roemeen veroordeeld tot 40 maanden effectieve gevangenisstraf voor zijn aandeel in 41 gauwdiefstallen. Samen met twee kompanen sloeg Laurentiu N. vooral toe op de kusttram in de buurt van Oostende.

Van augustus tot eind oktober 2017 sloeg de bende in wisselende samenstellingen 41 keer haar slag. Meestal hadden ze het op de kusttram gemunt op bejaarde vrouwen. De meeste diefstallen werden gepleegd in Oostende, maar ook in Nieuwpoort, Blankenberge, Westende en Middelkerke hadden ze feiten op hun kerfstok.

Op 26 oktober herkende een alerte medewerker van De Lijn het drietal als de verdachten van eerdere gauwdiefstallen. De politie kwam ter plaatse en kon de Roemenen op heterdaad betrappen bij een handtasdiefstal. Sinds hun arrestatie zitten Laurentiu N. (37), Andrei S. (34) en Costel N. (33) in voorhechtenis.

“No way, dit is erover”

De verdediging stuurde aan op mildere gevangenisstraffen, maar de rechter zag dat duidelijk niet zitten. Ze hekelde vooral het feit dat de beklaagden altijd kwetsbare vrouwen als doelwit uitkozen. “En dan moet ik nog compassie hebben zeker? No way, dit is erover”, zei de voorzitter, die ook nog verwees naar het strafblad van de eerste en de derde beklaagde.

De rechter veroordeelde Laurentiu N. tot 40 maanden effectieve gevangenisstraf. Andrei S. en Costel N. kregen respectievelijk 30 maanden en drie jaar effectieve celstraf.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier