Roemeen aangehouden voor mensensmokkel in koelwagen met voorgebakken brood

Redactie KW

De Veurnse onderzoeksrechter heeft een 35-jarige Roemeen aangehouden op verdenking van mensensmokkel in de industriezone van Veurne. Dat melden de politie van de zone Spoorkin en het West-Vlaamse parket. De truckchauffeur had een transmigrant verstopt in zijn koelwagen met voorgebakken brood.

De politiezone Spoorkin kreeg donderdagnamiddag een melding over mogelijke mensensmokkelaars in de industriezone. Ter hoogte van de Welvaartstraat kon de politie twee vluchtelingen oppakken. Aan de Truckstop in de Nijverheidsstraat werd een jonge transmigrant bevrijd uit de laadruimte van een vrachtwagen. De bewuste koelwagen vervoerde voorgebakken brood van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk. Dankzij een getuige ontdekte de politie dat de Roemeense truckchauffeur mogelijk bij de smokkel betrokken was.

Twee Iraniërs en een Syriër verklaarden aan de politie dat ze inderdaad het slachtoffer werden van mensensmokkelaars. De transmigranten waren vanuit Frankrijk met een taxi naar Veurne gebracht, waar ze in een vrachtwagen richting Verenigd Koninkrijk moesten klimmen. De vluchtelingen kregen van de Dienst Vreemdelingenzaken het bevel om het grondgebied te verlaten.

Volgens commissaris Toon Fonteyne zijn de problemen rond de transmigranten een permanent aandachtspunt geworden. “De arrestatie van iemand die betrokken is bij de mensensmokkel is dan ook een opsteker in onze strijd tegen dit fenomeen. Vluchtelingen, die per definitie zeer kwetsbaar zijn, in mensonwaardige omstandigheden dwingen en hen daarvoor ook nog eens grote sommen geld aftroggelen, dit kan de politie niet zomaar laten gebeuren”, aldus korpschef Devid Camerlynck.

De Roemeense vrachtwagenchauffeur werd vrijdag aangehouden door de onderzoeksrechter. Dinsdag beslist de raadkamer in Veurne of hij langer in de cel moet blijven.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier