Rekkem wil wijkgerichte BIN’s

Het proefproject in wijk Steenland werd vandaag voorgesteld. (foto XC)
Redactie KW

BIN, het Buurtinformatienetwerk, bestaat ondertussen 20 jaar in Vlaanderen en wordt nog verder verfijnd. De politiezone Grensleie wil samen met de stad Menen en de preventiedienst erg lokale en wijkgerichte BIN’s oprichten.

De wijk Steenland in Rekkem wordt uitgepikt als proefproject. “‘BINnen de wijk’ kan erg interessant zijn als het signaleren van een verdachte handeling alleen een bepaalde wijk aanbelangt. Door de inwoners van die wijk snel te informeren, kunnen we tot nog betere resultaten komen in de strijd tegen de criminaliteit”, vertelt korpschef Dominique Demey.

De wijkgerichte BIN werd vandaag voorgesteld voor de inwoners van wijk Steenland en een dertigtal bewoners daagde op. Zij hadden eerder al samengekomen op eigen initiatief om de veiligheid te verhogen naar aanleiding van enkele brutale overvallen vorig jaar. Zo werd even het idee geopperd om zelf camera’s te plaatsen en die eventueel zelf te bekostigen. “Die piste lijkt niet haalbaar, omdat te weinig mensen bereid zullen zijn om mee te betalen voor drie dure camera’s. Drie omdat er drie invalswegen zijn”, verduidelijkt bewoonster Isabelle Maes.

Een wijk die zelf investeert in camera’s ligt ethisch gevoelig, want dan wordt de criminaliteit verlegd naar wijken waar minder geïnvesteerd kan worden in criminaliteit. Als het proefproject slaagt in Steenland, wordt ‘BINnen de wijk’ uitgebreid naar andere wijken in de politiezone. (XC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier