Rechters Kasteelmoord blijven op post

© BELGA
Redactie KW

De cassatieberoepen die de verdediging in het proces rond de Kasteelmoord had ingesteld tegen de niet-wraking van de rechters zijn dinsdag verworpen door het Hof van Cassatie. De advocaten van André Gyselbrecht en Franciscus Larmit hadden wrakingsverzoeken ingediend tegen de rechters van de Brugse correctionele rechtbank, maar die weigerden zich terug te trekken en het Gentse hof van beroep zag geen reden om hen te wraken.

André Gyselbrecht (66), Pierre Serry (67), Evert de Clercq (53) en Franciscus Larmit (40) staan terecht voor de moord op Stijn Saelens op 31 januari 2012 in Wingene. De evaluatiezitting van de correctionele rechtbank van Brugge van maandag 2 oktober vormde de aanleiding voor twee wrakingsverzoeken. Toen kwam het opnieuw tot een lange discussie over de mogelijke rol van een Nederlandse informant. De verdediging van André Gyselbrecht kon zich ook niet vinden in de inhoud van de zittingsbladen.

Na de wrakingsverzoeken hadden de drie rechters 48 uur de tijd om zich uit de zaak terug te trekken, maar ze hadden beslist om dat niet te doen. Daardoor moest de eerste kamer van het Gentse hof van beroep bepalen of de rechters vervangen moesten worden. Het hof van beroep stelde op 26 oktober dat de rechters “geen blijk van vooringenomenheid of partijdigheid” hebben getoond. Meester Johan Platteau, de advocaat van André Gyselbrecht, en de advocaat van Franciscus Larmit trokken naar het Hof van Cassatie, maar voerden geen middelen aan om het arrest van het Gentse hof van beroep te verbreken. Het parket-generaal zag ook geen redenen om het arrest te verbreken.