Rechter verklaart 946 bitcoins – of 800.000 euro – van Torhoutse drugsdealer verbeurd

Redactie KW

Een 25-jarige programmeur uit Torhout heeft in de Brugse rechtbank 40 maanden celstraf gekregen, waarvan 30 effectief, voor grootschalige drugshandel via het internet.

Opvallend: de jongeman liet zich betalen in bitcoins en de rechter verklaarde vrijdagvoormiddag 946 van deze virtuele munten verbeurd, goed voor een gezamenlijke waarde van 800.000 euro. Het is de eerste maal dat een Belgische rechter bitcoins verbeurd verklaart.

Darknet

Van achter de computer in zijn ouderlijke woonst in Torhout verrichtte Stijn V. volgens het openbaar ministerie liefst 1.878 drugstransacties met klanten over de hele wereld. Hij ging daarbij op een ingenieuze manier te werk. Onder de schuilnaam “Evilution” kwam hij met klanten in contact op dubieuze marktplaatsen in het zogenaamde ‘darknet’, zeg maar de onderwereld van het internet. De bestelde zakjes met synthetische drugs stopte hij in pakketjes die vervolgens door zijn kompanen via de post naar de klanten werden verstuurd. De zaken liepen een achttal maanden gesmeerd, maar eind 2014 kwam de politie het handeltje op een bijzonder knullige manier op het spoor. V. was klaarblijkelijk gierig met postzegels en liep zo tegen de lamp. Als retouradres op de pakketten gebruikte hij namelijk de adressen van bestaande handelszaken. Maar omdat sommige pakketten onvoldoende gefrankeerd werden kwamen ze terecht bij die bedrijven. Daar keken ze raar op toen ze de pakketje met gefabriceerde drugs openden. Ook bij de Torhoutse computerzaak Deno Computers kwamen op die manier zes zo’n pakketten terecht.

40 maanden cel

Het openbaar ministerie had vijf jaar cel voor Stijn V., die in 2013 al eens een werkstraf van 120 uur kreeg voor gelijkaardige feiten. De rechter vond die straf onvoldoende en veroordeelde V. vrijdagvoormiddag tot 40 maanden bijkomende celstraf, waarvan 30 effectief. Twee kompanen, Jason D.F. en Wim V., kregen werkstraffen van respectievelijk 150 en 200 uur. Twee andere beklaagden werden vrijgesproken.

De rechter verklaarde ook 946 bitcoins verbeurd. Een primeur, want het is de eerste maal dat een Belgische rechter dit virtuele geld verbeurd verklaard. Een bitcoin is een soort virtueel geld, waarmee onder andere op het darknet betaald wordt. Ook Stijn V. liet zich in bitcoins betalen. De 946 bitcoins vormen de inhoud van zijn virtuele portefeuille die in beslag werd genomen. De waarde van bitcoins varieert sterk. Aan de huidige wisselkoers hebben ze een omgerekende waarde van 800.000 euro.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier