Rechter kent geen genade voor brutale Brugse carjackers

11/10/16 om 20:19 - Bijgewerkt om 20:17

De strafrechter in Brugge kende dinsdag geen genade voor twee jonge Bruggelingen die samen met drie minderjarigen enkele brutale carjackings pleegden. Peter D.W. (18) en Dylan V. (20) kregen allebei vier jaar effectieve celstraf.

Rechter kent geen genade voor brutale Brugse carjackers

Slachtoffer Melissa De Vadder en haar moeder © AFr

Hun advocaat had op een straf met proabtieuitstel aangedrongen. De procureur had Peter D.W. en Dylan V. tijdens de pleidooien de "Brugse Butch Cassidy and the Sundance Kid" genoemd, verwijzend naar de gelijknamige westernfilm. "De maatschappij moet beschermd worden tegen dergelijk outlawgedrag", stelde hij toen. De feiten waarvoor de twee meerderjarige leden van de jongerenbende zich moesten verantwoorden hebben dan ook veel weg van een filmscenario.

Op 10 april lokte een meisje uit de bende de 21-jarige Melissa De Vadder uit Veldegem met een smoes naar een garagebox in de Dorpsstraat in Sint-Michiels. "Ik ben weggelopen uit de instelling en wil eens met je praten", klonk het aan de telefoon. Maar toen Melissa met haar Ford Fiesta ter plaatse kwam, bleek al snel dat haar vroegere vriendin helemaal niet wou praten. Vijf jongeren stonden haar op te wachten en op het moment dat ze de garagebox binnenstapte greep Peter D.W. haar langs achteren vast en gooide haar tegen de grond. Een zeventienjarige medeplichtige probeerde haar vervolgens bewusteloos te slaan maar toen dit niet lukte begon hij haar te wurgen. "Hoe meer ik riep, hoe harder hij mijn keel dichtkneep", getuigde Melissa in de Brugse rechtbank. "Ze hielden een doek voor mijn mond en sloten de garagepoort zodat niemand ons kon zien. Ik dacht dat ze me wilden wurgen en verkrachten."

Doorheen heel Vlaanderen

Op aangeven van D.W. loste de minderjarige uiteindelijk zijn greep waarop de jongelui de garage afsloten en er met de wagen van Melissa vandoor gingen. Het meisje kon de garage ontvluchten en vond hulp in de buurt. De rechter kende haar dinsdag een schadevergoeding van 13.000 euro toe. Na de carjacking reden de jongeren naar Gent, maar na een aanrijding met een boordsteen lieten ze de wagen achter. Ze reisden per trein door naar Limburg, waar ze in de nacht van 12 op 13 april opnieuw toesloegen.

De twee minderjarige meisjes in het gezelschap regelden een lift, waarop de jongens de bestuurder van de auto, de 25-jarige Jan Clerinx uit Tongeren, zwaar toetakelden. De vijf trokken naar Amsterdam, maar keerden terug naar Brugge, waar ze uiteengingen. Niet veel later kon de bende worden opgepakt en de meerderjarigen Peter D.W. en Dylan V. werden aangehouden. In de dagen voor de carjackings werden de beklaagden gefilmd in een automatenshop waar ze drie toestellen vernielden. En op 6 april vielen ze in de buurt van de Langestraat een man aan. Dylan V. sloeg het slachtoffer toen tien keer met een stok tegen het hoofd. De drie minderjarigen werden naar een gesloten instelling gebracht. De zeventienjarige in het gezelschap werd door de jeugdrechter uit handen gegeven en zal apart worden berecht.

(AFr)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!