Rechter beslist dat Albanees met dubbelleven in Geluwe wordt uitgeleverd

De foto's van Erjon Sejdiraj op het internationale opsporingsbericht © GF
Redactie KW

De rechter in Ieper heeft beslist dat Erjon Sejdiraj, de moordenaar met een dubbelleven in Geluwe, aan Italië wordt uitgeleverd.

Wel staat nog niet vast wanneer de 37-jarige Erjon Sejdiraj aan de Italiaanse autoriteiten wordt uitgeleverd. “Mijn cliënt tekent hiertegen hoger beroep aan”, laat zijn advocaat Jan Leysen weten.

De verdediging vroeg de uitlevering aan Italië, om verzet te kunnen aantekenen tegen het verstekvonnis van 2000, maar hamerde daarbij wel op de terugkeergarantie. De man wil namelijk absoluut bij zijn gezin blijven. Hij wil dus zijn (eventueel verminderde) straf in België kunnen uitzitten. “Er is beslist tot uitlevering, maar de terugkeergarantie is daarbij niet toegekend”, zegt zijn raadsman na de beslissing van de raadkamer. Erjon S. tekent daarom hoger beroep aan.

Valse identiteit

Erjon Sejdiraj stond internationaal geseind. Het Italiaanse gerecht is sinds 2003 op zoek naar hem. De man werd dat jaar door het assisenhof van Bologna bij verstek veroordeeld tot 30 jaar opsluiting voor de moord op een prostituee drie jaar eerder. Erjon Sejdiraj pleegde de moord samen twee trawanten. Die kregen elk 25 jaar celstraf bij verstek.

De veroordeelde Albanees vluchtte naar ons land. Hij kreeg onder de valse naam Erjon Y. asiel en werd tot Belg genaturaliseerd. Vijftien jaar leidde hij onder deze identiteit anoniem leven zonder dat ook maar iemand van zijn verleden afwist. Twaalf jaar geleden trouwde hij met de vrouw uit Geluwe. Het echtpaar woonde sinds 2006 in een nette koppelwoning in haar gemeente. Het gezin telt drie kinderen. Hij kwam als metselaar aan de kost.

Telefoonaftapping

Het Italiaanse gerecht kwam de echte Erjon Sejdiraj kort geleden op het spoor dankzij telefoonaftapping van gesprekken tussen hem en familieleden in Italië. De ontmaskerde moordenaar werd halfweg augustus in zijn woning in Geluwe door een speciaal team van de federale politie opgepakt en in de cel opgesloten. Voor zijn zijn vrouw, een lerares, hun kinderen en de schoonfamilie was een ware shock toen ze vernamen wie de echte Erjon Y. is

(JPT/BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier