Rechtbank Ieper: homokoppel riskeert celstraf voor slagen aan elkaar en moeder

Redactie KW

Twee mannen moesten zich in de Ieperse rechtbank verantwoorden voor opzettelijke slagen en verwondingen aan elkaar en aan de moeder van de eerste beklaagde.

De tweede beklaagde werd ook verdacht van het vernielen van de voordeur van een buurman en riskeert een celstraf met uitstel en boete. Volgens de procureur kampten beiden met een alcoholproblematiek, waardoor in 2016 en 2017 verschillende keren partnergeweld ontstond. “Ondertussen is de relatie beëindigd”, aldus de procureur. “Zelfs tijdens de bemiddeling pleegde de eerste beklaagde nog feiten en hij is al eens veroordeeld voor slagen. Toen haalde een probatiestraf niets uit. Daarom vorder ik nu een effectieve celstraf en boete.”

De bejaarde moeder, die ondertussen in een rusthuis verblijft, stelde zich burgerlijke partij. “Het gaat om schrijnende feiten. Haar zoon kwam thuis geld van haar aftroggelen om alcohol te kopen”, aldus bewindvoerder Sabien Lahaye-Battheu, die ook bedreigd werd door een van de beklaagden. “De moeder deelde in de klappen toen ze probeerde tussen te komen in een dronken vechtpartij.”

Zware depressie en paniekaanvallen

De advocate van de eerste beklaagde betwiste de slagen aan zijn moeder en wees op zijn zware depressie en paniekaanvallen. “Die problematiek kadert in het overlijden van zijn vader. Hij vluchtte in de alcohol en daar geraakt hij niet makkelijk vanaf. Gezien zijn psychische problemen lijkt de gevangenis geen juiste oplossing.”

De tweede beklaagde opperde dat hij verschillende keren slachtoffer was en stelde zich burgerlijke partij ten aanzien van zijn ex. “Ik heb ondertussen geen alcoholprobleem meer. Ik vraag een contactverbod en wil met rust gelaten worden. Het gaat beter met mij sinds de relatiebreuk.”

Vonnis op 9 juli.

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier