Rechtbank halveert straf van Plopsapedofiel

© LK
Laurens Kindt

Een 47-jarige voormalige medewerker van Plopsaland die in januari tot zes jaar cel werd veroordeeld wegens ernstige zedenfeiten, onder andere met een jobstudent van het park, heeft van het Gentse hof van beroep een aanzienlijke strafvermindering verkregen. De Oostendenaar kreeg vijf jaar cel, waarvan drie jaar effectief en twee jaar met uitstel. De ouders van het slachtoffer reageren ontzet.

De 47-jarige Cedric P. werkte al sinds 2004 in vast en dan weer los verband voor pretpark Plopsaland in De Panne. De man was er aan de slag als seizoensmedewerker, later werkte hij als fotograaf voor een externe firma. In de paasvakantie leerde hij er N. kennen, een toen zestienjarige jobstudent uit Oostende die er ingeschakeld werd als poetshulp. Volgens de jongen stelde Pauwels zich meteen voor als chef van het Plopsa Theater en begon hij hem allerlei opdrachten te geven. Hij eiste ook zijn gsm-nummer en zou na verloop van tijd ook handtastelijk geworden zijn. De rechtbank in Veurne stelde echter dat er twijfel is over die beschuldigingen en sprak Cedric Pauwels daarvoor vrij. De man is wel veroordeeld voor de bijzonder brutale verkrachting van de jongen buiten het park. Slachtoffer N. bezocht Pauwels namelijk bij hem thuis, naar verluidt omdat hij een grote wielerfan is en Pauwels hem een exclusief koerstenuetje had beloofd. Toen de jongen het huis binnen kwam, werd hij echter verdoofd met een gasmasker en brutaal verkracht.

Interne verwondingen

In eerste instantie durfde N. niet naar de politie te stappen, maar toen zijn ouders enkele seksueel expliciete sms’en van Pauwels naar N. in zijn gsm opmerkten, sloegen ze zelf alarm. “Wat hij daar deed met mij, dat wilde ik niet. Ik riep ‘stop’, maar hij stopte niet“, verklaarde de jongen later aan de speurders. Toen het slachtoffer weken na de feiten medisch onderzocht werd, stelden de dokters nog altijd interne verwondingen vast. Bij een huiszoeking in de woning van Pauwels werd ook zijn computer in beslag genomen. Daarop werden sporen gevonden van seksuele webcamsessies met minderjarigen. De speurders troffen ook een hoeveelheid drugs aan.

Voorwaarden

De rechter in Veurne veroordeelde de man tot zes jaar effectieve celstraf. Voor het hof van beroep pleitte zijn raadsman, Kris Vincke uit Beernem, dat zijn cliënt eigenlijk begeleid moet worden en dat het daarom beter zou zijn dat hem een straf gegeven wordt waaraan voorwaarden kunnen gekoppeld worden. Boven de vijf jaar cel kan een rechtbank echter geen voorwaarden opleggen en dus moest de strafmaat zakken tot vijf jaar, vond advocaat Vincke. Het hof volgde hem daarin en sprak vandaag een straf van vijf jaar uit, waarvan twee jaar voorwaardelijk. Na het uitzitten van de drie jaar effectieve celstraf moet Cedric P. zich dus houden aan een aantal voorwaarden. Zo moet hij zich, desnoods residentieel, laten begeleiden voor zijn seksuele problematiek. Hij moet zich onthouden van elk alcoholmisbruik en elk druggebruik. Hij verliest ook voor 10 jaar zijn burgerrechten en mag 20 jaar lang geen enkele functie uitoefenen waarin hij in een gezagsrelatie met minderjarigen staat.

Ontgoochelde ouders

De ouders van het slachtoffer, die aanwezig waren in de rechtbank, reageren ontgoocheld. “Hij zit ondertussen al een jaar in de cel. Nu hij maar drie jaar effectief krijgt, kan hij dus binnen de twee jaar weer vrij komen. Hallucinant”, vinden ze. Volgens de ouders zal het arrest van het hof een serieuze klap betekenen voor hun zoon N. “Het ging net een beetje beter met hem. Hij wordt nog altijd begeleid door de psychiater, ook op school. Sinds kort durfde hij weer voor het eerst alleen buiten, voordien moesten wij altijd mee. En dan krijgt hij nu dit op zijn hoofd. Hij zal hier niet goed van zijn. Het hof wil hem nu voorwaarden laten volgen, maar een psychiater heeft al vastgesteld dat die man onbehandelbaar is. De feiten waren té erg. We begrijpen dit niet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier