RAW13: Verdediging van Kevin Goeman wil terug naar de plaats van het drama

Redactie KW

Op het assisenproces over de dodelijke raid van RAW13 heeft de verdediging van Kevin Goeman gevraagd om een plaatsbezoek te organiseren. Meester Marc Decramer is van oordeel dat de jury alleen zo de situatie aan café Apropoo in Torhout correct kan inschatten. De voorzitter heeft nog geen beslissing genomen.

Bij het begin van de zitting vroeg de advocaat van Kevin Goeman het woord. Meester Decramer trok donderdag zelf naar de Torhoutse uitgaansbuurt. “Er is een enorm verschil tussen de perceptie en het uiterlijk zicht. Die afstand van aan de hoek van de vluchtheuvel tot aan de gearceerde delen is 15 meter, dat is echt niks.” De verdediging merkt op dat er op geen enkel plan duidelijke afmetingen staan. “Ten tweede denk ik dat het echt onontbeerlijk is om een plaatsbezoek te organiseren. Het verschil met de perceptie is verbijsterend. Met een pick-up rondrijden op zo’n kleine ruimte, dat moet je kunnen.”

Opnieuw laten opmeten?

Voorzitter Bart Meganck stelde voor om het plein voor café Apropoo gewoon nog eens te laten opmeten. De voorzitter is vooral bezorgd om de kosten en over de duur van het zo al lange proces. “Wanneer moeten we dat dan doen? Ik veronderstel dat daar wel al mensen van de jury geweest zijn. Ik zie er niet direct het belang van in om daar te gaan.”

De burgerlijke partijen sloten zich aan bij de bezorgdheid van de voorzitter. “Ik vind dat absoluut geen gerechtvaardigde vraag. Dat het daar niet de Markt van Brussel is, dat weet iedereen wel”, zei ook procureur-generaal Pascale Clauw.

“Grote belangen”

De advocaten van de andere beschuldigden toonden begrip voor het standpunt van meester Decramer. “Het argument van de kosten, dat vind ik geen argument”, reageerde meester Thomas Gillis. “Ik weet ook dat we niet in elke zaak ter plaatse moeten gaan, maar de belangen hier zijn heel groot.”

Later vrijdag komt Fabienne Callewaert, partner van Jacky Labaere en moeder van Kevin Goeman, aan het woord. De beslissing over een eventueel plaatsbezoek volgt later.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier