RAW13: Verdediging Robin Van Bossuyt vraagt 5 jaar voorwaardelijk

© Kurt Desplenter
Redactie KW

Op het assisenproces over de dodelijke raid van RAW13 heeft de verdediging van Robin Van Bossuyt gevraagd om een voorwaardelijke gevangenisstraf van 5 jaar op te leggen. Ondergeschikt werd een celstraf van 10 jaar voorgesteld.

Meester Thomas Gillis reageerde met verbijstering op de vordering van 25 jaar opsluiting. “Het is een vordering waarmee men wil uitpakken. Ik vergelijk het met een spits die topscorer wil worden, maar niet zozeer bezig is met de belangen van het team.” De verdediging probeerde met cijfers aan te tonen dat lange straffen aan hun doel voorbijschieten.

“Tien jaar cel is volgens ons het maximum”

Tegelijk voerde meester Gillis aan dat de gevorderde straf niet evenredig is met het aandeel van Robin Van Bossuyt tijdens de steekpartij. “De schuld mag de straf niet overstijgen, schreef Cicero. Iedereen snapt dat zijn rol in het geheel gigantisch verschillend is van die van de eerste en de tweede beschuldigde.” De verdediging wees er bovendien op dat Robin Van Bossuyt zich na zijn vrijlating bijna drie jaar lang aan zijn voorwaarden heeft gehouden. Daarom werd gevraagd om hem een voorwaardelijke straf van vijf jaar op te leggen. “Als u toch vergelding wil, dan zullen we het hoofd buigen. Een gevangenisstraf van 10 jaar zou het maximum moeten zijn volgens ons.”

Eerder had meester Nina Van Eeckhaut al een reeks verzachtende omstandigheden opgesomd. Zo liep Van Bossuyt nog geen veroordelingen op van meer dan twaalf maanden celstraf. Daarnaast verwees meester Van Eeckhaut ook naar zijn jonge leeftijd op het moment van de feiten. Ook zijn moeilijke jeugd, met een vaak afwezige vader, ziet de verdediging als een verzachtende omstandigheid.

“Er is ook de sociale verwerping in Torhout en op zijn werk”

“In onze harten blijft ook de hoop leven dat u misschien niet kunt doordrongen zijn van de gedachte dat hij de dood van de slachtoffers echt gewild heeft. Ik verwijs ook naar de veranderde dynamiek binnen de groep.” Ten slotte is er volgens de verdediging ook minstens een begin van schuldinzicht. “Dat blijkt uit zijn ontreddering na de feiten. Voorts is de risicotaxatie niet correct. Of zou een onderzoeksrechter een gevaarlijk individu al na zeven maanden vrijgelaten hebben?”

Volgens de advocaten van Van Bossuyt moet een straf zorgen voor preventie, boete en re-integratie. “Boete is voor een groot deel al ingevuld, door de knagende en wurgende onzekerheid. Een proces is ook een moderne versie van de schandpaal. Er is ook de sociale verwerping in Torhout en op zijn werk.” Meester Van Eeckhaut vroeg om haar cliënt niet terug te sturen naar de gevangenis. “Gevangenschap kerft diepe groeven in zijn ziel, voor hem is het een kwelling die meer geldt dan voor een ander.”

Maandagnamiddag komt ook de verdediging van Kevin Goeman nog aan het woord.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier