RAW13: Advocaat vindt Robin Van Bossuyt niet schuldig aan moord

Redactie KW

Op het assisenproces tegen vier leden van RAW13 heeft meester Thomas Gillis zijn pleidooi gehouden. De raadsman van Robin Van Bossuyt argumenteerde dat zijn cliënt onmogelijk kon weten dat Kevin Derveaux gewapend was de nacht van de feiten.

Meester Gillis startte zijn pleidooi met een kort woordje voor de slachtoffers. “Ik heb veel respect voor meneer M’Hedhebi en zijn verklaringen hier. DJ Arnold draaide op Tomorrowland, dat is niet de parochiezaal van Klemskerke. Christophe Decoene is geen koorknaap, maar in deze zaak heeft hij zich zonder twijfel als een held gedragen.”

“Feiten gebeurd in een alcoholwaas?”

De verdediging plaatste veel vraagtekens bij de verklaringen van de andere beschuldigden. Vooral de beweringen van Kevin Derveaux zijn volgens meester Gillis ongeloofwaardig. “Hij schat dat hij een bak pils en twee whisky’s had gedronken, en twee joints had gerookt. Die feiten moeten gebeurd zijn in een alcoholwaas.” Dat element is voor de verdediging van belang, want Derveaux herinnerde zich plots dat hij de gebruikte wapens in zijn handen had toen Van Bossuyt hem naar Torhout voerde.

“Je spreekt geen mensen aan om te gaan vechten als je een gewapende raid gepland hebt”

Om mededader te zijn aan moord moest Van Bossuyt voorzien en aanvaard hebben dat er mogelijk iemand zou kunnnen gedood worden. “De maanden ervoor heeft niemand hem daar aan de Apropoo gezien. En dat verhaaltje van Napoleon die de troepen overschouwt, dat slaat helemaal op niets. Ook dat verhaal van meester Vermassen over die Mara Salvatrucha is totaal irrelevant. Robin was enkel de leider van het muziekgroepje in het begin.”

Op de zitting verklaarde Derveaux dat hij een mes en een koevoet bijhad. Op het moment van de steken aan Karim M’Hedhebi en Christophe Decoene had de beschuldigde echter enkel een mes vast. Dat ene mes had Derveaux volgens meester Gillis gewoon in zijn broekzak gestopt, toonde hij voor aan de jury. “Robin vertelde van in het begin dat Derveaux in een ongewone houding tegen het portier lag. Je kan het mes met moeite zien in die broek, alle puzzelstukjes passen in elkaar.”

“Niet baseren op rapteksten”

Nochtans ging Robin Van Bossuyt de namiddag van 15 juli 2011 wel al vechtersbazen ronselen in een hiphopshop. “Lukraak mensen aanspreken om te gaan vechten? Dat doe je toch niet als je zo’n gewapende raid gepland hebt?” De verdediging riep de jury ook op om zich niet te baseren op de rapteksten van RAW13.

De verdediging vroeg om Robin Van Bossuyt schuldig te bevinden aan voorbedachte opzettelijke slagen en verwondingen op de drie slachtoffers. Hiervoor riskeert hij maximum 15 jaar cel.

Net voor dat pleidooi werd het twaalfde jurylid door ziekte vervangen. Na een korte onderbreking kondigde voorzitter Bart Meganck aan dat de vrouw niet langer in de volksjury zou zetelen. “Ik weet dat het u waarschijnlijk ook spijt. Maar ik wil u enorm danken namens het hof en namens de samenleving voor uw werk en uw aandacht hier. Ik kan u alleen maar wensen dat u snel genezen bent.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier