RAW13: Advocaat van Christophe Decoene: “Alles was gepland”

Redactie KW

Op het assisenproces over de dodelijke raid van RAW13 heeft meester Toon Deschepper woensdag de aanloop naar de fatale steekpartij geschetst. De raadsman van het zwaargewonde slachtoffer Christophe Decoene probeerde aan te tonen dat de beschuldigden hun raid door Torhout wel degelijk gepland hadden.

Een week voor de steekpartij van 16 juli 2011 kregen Derveaux en Labaere het aan de stok met enkele stamgasten van café Apropoo. “Tijdens het onderzoek legden ze zelf allemaal de link met dat incident. Derveaux riep die avond ook duidelijk dat ze gingen terugkomen.” Ook de verkenningen van de Torhoutse uitgaansbuurt wijzen op hun planmatig handelen. “Die wandeling met de honden wordt idyllisch omschreven, maar zo was het niet. Die honden worden getraind om agressief te zijn. Van Bossuyt heeft met zijn persoonlijkheid attributen nodig om angstaanjagend te zijn.”

Tussenstop in Lichtervelde

Enkele uren later probeerde de bende in een hiphopwinkel andere vechtersbazen te ronselen. Volgens meester Deschepper was dat een logische stap, omdat ze beseften dat ze anders met te weinig gingen zijn. Dat lukte niet, maar ze gingen toch ter plaatse toen ze hoorden dat Kevin Goeman in Torhout belaagd was. “Als ze dan direct naar Torhout waren gereden, dan was het om te vechten met de vuisten. Maar ze maakten een tussenstop bij Fabienne Callewaert in Lichtervelde.” Ze deden dit onder andere om Kevin Goeman op te pikken. “Maar de belangrijkste reden is dat ze wapens moesten ophalen, want ze waren nog altijd met te weinig.”

“Labaere is van opleiding beenhouwer. Als er iemand is die iets weet over afslachten, dan is hij het wel.”

Meester Deschepper ging ook dieper in op hoe zijn cliënt de feiten beleefde. “Christophe Decoene is in de bres gesprongen voor de café-uitbater en heeft zo zijn leven gered. Hij heeft het bijna met zijn leven bekocht. Die man verwachtte zoveel van het proces, maar heeft het niet aangekund om hier elke dag naar hun leugens te luisteren.”

Meester Jo Muylle, advocaat van Karim M’Hedhebi, wees de jury nog op enkele opvallende scènes na de feiten. “In de keuken wordt er gepocht met het neersteken van de slachtoffers. Zo handelt men niet als het niet gepland was. Een normale reactie zou zijn om de politie te verwittigen.” De raadsman van M’Hedhebi merkt ook op dat de messen rustig werden afgewassen. Daarna namen ze nog twee uur de tijd om hun verklaringen op elkaar af te stemmen.

Keuze van de wapens cruciaal

Over het oogmerk tot doden kan er volgens meester Muylle ook niet de minste twijfel bestaan. “Over de dodelijkheid kan geen discussie bestaan, zonder medische tussenkomst was het sowieso gedaan. Zelfs met medische tussenkomst was het lang niet zeker dat hij het zou overleven.” De keuze van de wapens is dan ook een cruciale factor. “Labaere is van opleiding beenhouwer. Als er iemand is die iets weet over afslachten, dan is hij het wel.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier