Ravage na inbraak in bib

Bibliothecaris Rik Casier en zijn echtgenote Bernadette Sanders bij een ingeslagen raam in de deur van de bibliotheek. (Foto IV)
Redactie KW

Woensdagmorgen werd een spectaculaire inbraak vastgesteld in de bibliotheek en het cultuurcomplex De Zuidpoort. Ook het klooster en de Vrije Basisschool kregen ongewenst bezoek.

De inbraak in De Zuidpoort aan de Hoogstraat werd woensdagmorgen om 7 uur vastgesteld door het bibliotheekpersoneel. Het labo kwam ter plaatse voor sporenonderzoek. “Ramen werden ingeslagen, geld en papieren zijn verdwenen en de bureaus zijn herschapen in een soort oorlogstoestand”, zegt burgemeester Ignace Dereeper. “Zo heel veel lijkt er niet weg te zijn, maar het ergste is de schade.”

Dit weekend weer open

“In elk geval werd geld meegenomen, zo’n 400 euro, de recette van de laatste maand”, aldus burgemeester Dereeper. “Voor de rest lijkt er niet zoveel gestolen, al moeten dat nog nader worden uitgezocht. Maar de ravage is groot. Boeken werden uit kasten gegooid en lagen tussen de glasscherven. De burelen werden doorzocht, met grote chaos tot gevolg. De bibliotheek zal minstens 48 uur gesloten blijven om de sporen na te gaan en de nodige herstellingen uit te voeren. De bibliotheek gaat wellicht in het weekend weer open.”

“Ook drie muziekklassen en het repetitielokaal van de harmonie werden doorzocht. Maar de muzikanten nemen hun instrument mee naar huis, waardoor de inbrekers daar niet veel konden vinden. Ook daar is wel veel schade aan de geforceerde deuren. In het klooster is ook overal ingebroken, maar daar is niets spectaculairs weg, hoor ik van de zuster die er nog alleen woont. Het is de derde keer dat daar wordt ingebroken. Het onveiligheidsgevoel moet wel groot zijn. In De Zuidpoort werd ook eerder al ingebroken, maar nooit op die schaal.”

Jonge gasten op dak

“Wij zullen kijken hoe we de gebouwen in de toekomst beter kunnen beveiligen. Het complex is stevig gebouwd en is nog maar tien jaar vernieuwd. Er zijn stevige nieuwe deuren, maar tegen het ingooien van ruiten zijn we niet opgewassen. Van de daders ontbreekt nog elk spoor, maar de bibliothecaris heeft toen hij aankwam woensdagochtend jonge gasten zien lopen op het dak. Ze zijn niet meer gevonden. Dinsdag kwam er een groepje jongeren in de bib, maar ze namen geen boeken mee. Mogelijk was dat een verkenning. Het onderzoek zal dat moeten uitwijzen.” (HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier