Rasoul Ebadi vrijgesproken van doodslag op zijn 82-jarige partner Godelieve Degryse

© Kurt Desplenter
Redactie KW

De Roeselaarse kwam op 21 mei 2012 in het appartement van de beschuldigde om het leven na een noodlottige val van de trap.

In 2002 vluchtte Rasoul Ebadi na enkele omzwervingen vanuit Iran richting België. Hij raakte in Roeselare al snel bevriend met Willy Deswarte (74), die later zelfs zijn adoptievader werd. Via Willy kwam hij in 2005 in contact met Godelieve Degryse. De beschuldigde begon een relatie met de 49 jaar oudere vrouw.

Op 21 mei 2012 was Degryse in het appartement van Ebadi om hem te helpen met de strijk. Terwijl de Iraniër op het toilet een sigaret zat te roken, viel het slachtoffer van de trap. Rasoul Ebadi belde nog de hulpdiensten, maar alle hulp kwam te laat. Volgens de wetsdokter was de vrouw een gewelddadige dood gestorven, waarop Ebadi werd aangehouden. Hij zat tot aan zijn proces in de cel.

“De beschuldigde heeft tijdens het proces op een aannemelijke wijze volgehouden dat hij op het moment van de val op het toilet zat”

In zijn requisitoir stelde openbaar aanklager Serge Malefason dat de beschuldigde met zijn knieën vol op de borstkas van het slachtoffer was gesprongen. De jury zag geen brood in deze hypothese. Volgens de juryleden is het waarschijnlijk dat Godelieve Degryse aan de gevolgen van de val van de trap is overleden.

Wetsdokter Marc De Leeuw stelde ook sporen van mechanisch geweld vast in de hals van het slachtoffer. “Deze aanwijzingen zijn niet voldoende overtuigend. Uit de bevindingen van tegenexpert Jan Bolt valt niet uit te sluiten dat ook de letsels in de halsstreek veroorzaakt zijn door de val van de trap.” De jury merkte op dat ook de spoedarts geen verdachte omstandigheden vaststelde.

“De beschuldigde heeft tijdens het proces op een aannemelijke wijze volgehouden dat hij op het moment van de val op het toilet zat.” Ook de enigszins belastende getuigenis van een buurvrouw volstond niet, bleek uit de motivatie van het arrest. “Ze hoorde een vrouw luidkeels roepen. Ze kan vlak voor of tijdens haar val om hulp geroepen hebben.”

Voorzitter Steven Van Overbeke beval de vrijlating van Rasoul Ebadi. Er moet wel in de gevangenis nog nagekeken worden of de man geen andere straffen heeft openstaan. De gerechtskosten van ruim 23.000 euro zijn ten laste van de Belgische staat.

De verdediging reageerde opgelucht op de volgens hen logische beslissing. “Ik ben supergelukkig, zoiets doet altijd deugd”, aldus meester Frank Scheerlinck. “We hebben van in het begin gevochten voor een rechtvaardige zaak. Men volgt de experts. Uit het goed gemotiveerde arrest blijkt dat er inderdaad geen bewijs is tegen onze cliënt.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier