Psychiaters vernietigend voor beschuldigde

Redactie KW

Op het assisenproces tegen Christian Fobe (52) zijn de gerechtspsychiaters aan het woord gekomen. Volgens de deskundigen is de beschuldigde een psychopaat en een pathologische leugenaar.

De Pool staat terecht voor de moord op Jean Hyde (71), maar werd eerder al tot levenslang veroordeeld voor de moord op André Den Baes (42).

Eerder op de namiddag legde wapendeskundige Erik De Durpel al zijn getuigenis af. “Het ballistische letsel in de rechterslaap is een inschotopening. De tweede opening iets meer achteraan aan de linkerzijde is groter, typisch voor een uitschotopening.” Bij de moord op Den Baes waren de verwondingen anders. “Er was een oppervlakkige inschotopening ter hoogte van de schouder. De andere kogel was blijven steken tussen de schedel en het hersenvlies.”

Volgens Christian Fobe werd Hyde op 11 oktober 2004 in Merkem met hetzelfde wapen geraakt door Den Baes. “Ik heb het uitgebreid getest, ook met de afgezaagde loop. Het wapen van de moord op Den Baes kan onmogelijk gebruikt zijn om die openingen in de schedel van Hyde te maken. Ik ben daar formeel in, het was niet hetzelfde wapen“, aldus De Durpel.

De beschuldigde beweert bovendien dat het slachtoffer in de rug werd geschoten. Een Nederlandse deskundige onderzocht daarom de kleding van Jean Hyde. “Het is eerder waarschijnlijk dat de beschadigingen in de truien veroorzaakt zijn door een vuurwapen“, getuigde dokter Roepnarain. Dat betekent volgens de getuige niet noodzakelijk dat er twee keer gevuurd is. “Daar doe ik geen uitspraken over. Als de kledij over het hoofd zat, kan het slechts één schot geweest zijn.”

Van enig schuldgevoel of schaamte is ook geen sprake

De gerechtspsychiaters stelden vast dat Fobe erg bedreven is in het liegen en het manipuleren. “Dat pathologisch liegen is een stabiele karaktertrek. Eigenlijk weet je nooit wanneer hij de waarheid spreekt”, aldus dokter Paul Lodewyck. Van enig schuldgevoel of schaamte is ook geen sprake. “Hij noemt zichzelf altijd een slachtoffer. Hij suggereert dat hij levenslang heeft gekregen omdat hij buitenlander is en werd bijgestaan door een onervaren advocaat.”

Volgens de deskundigen is de beschuldigde een psychopaat, wat hem een blijvend gevaar voor de maatschappij maakt. “Daar is eigenlijk helemaal geen behandeling voor. In Nederland heeft men het geprobeerd, maar men kwam tot de conclusie dat ze nog meer psychopaat waren na die behandeling.” Op vraag van de voorzitter gaf dokter Hans Hellebuyck, die Fobe al in het andere dossier onderzocht, meer uitleg bij het begrip psychopathie. “De essentie is dat ze niet in staat zijn om normale, warme menselijke emoties te ervaren. Daarom zijn er geen schuldgevoelens of empathisch vermogen, wat hen zeer gevaarlijk maakt.”

Ook psycholoog Jurgen Nys onderwierp Christian Fobe aan een uitgebreid onderzoek. De deskundige stelde vast dat de beschuldigde een IQ van 118 heeft. “Het gaat om een ambitieuze man met een opgeblazen zelfbeeld. Hij heeft een oppervlakkig gevoelsleven en is egocentrisch.” Fobe heeft ook steeds behoefte aan afwisseling en nieuwe prikkels. “Dat uit zich in een impulsieve, risicovolle en asociale levensstijl.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier