Psychiater over Dimitri Delsael : “Enkel gevaarlijk voor partners”

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces over de regenputmoord hebben de gerechtspsychiaters getuigd dat Dimitri Delsael (36) in de toekomst enkel een gevaar betekent voor zijn partners, maar niet voor de maatschappij.

Een tegenexperte is van oordeel dat de beschuldigde lijdt aan een autismespectrumstoornis.

“In partnerrelaties stelt hij zich jaloers, bezitterig en dominant op”, stelt dokter Hans Hellebuyck vast. “Er moest nog maar een man naar Laurie kijken of er was al discussie. De narcistische krenking van een afwijzing kan hij niet verdragen.” Daarnaast kwamen de gerechtsdeskundigen ook tot de conclusie dat Delsael een gebrek aan empathie en schuldgevoel heeft.

De narcistische krenking van een afwijzing kan hij niet verdragen

Testen wijzen uit dat de beschuldigde in principe geen gevaar betekent voor de maatschappij. “Hij scoort hoger dan de doorsneepopulatie, maar niet in die mate dat er daardoor een kans is dat hij een feit van ernstige criminaliteit pleegt.” Voor toekomstige partners blijft hij wel gevaarlijk. “Hij scoort hoog op stalking en huiselijk geweld. Meer dan 50 procent van de personen met zijn score hervalt binnen de vijf jaar.”

Dokter Hellebuyck anticipeerde ook al op de getuigenis van psychiater Lieve Dams. “Met die autismespectrumstoornis zijn we het helemaal niet eens. De diagnose is ook ondeskundig gesteld. Twee van haar drie testjes kan je zo van het internet halen.” De deskundige overliep de vaststellingen van de tegenexperte. “Altijd geïnteresseerd geweest in voetbal en fitness? Als dat voor een diagnose van autismespectrumstoornis zorgt, dan gaan we er veel hebben.”

De angst om Laurie te verliezen, was een onoplosbaar probleem voor hem

“Wij hebben in totaal acht of negen uur onderzoek verricht, de gerechtsdeskundigen hebben hem maar kort gezien”, kaatste dokter Dams de bal terug. “De genetische component is wel aanwezig, want zijn broer heeft ook autismespectrumstoornis.” Na een vrijpartij zou het slachtoffer herhaald hebben dat ze wilde scheiden. “Die dubbele boodschap is voor iemand met autismespectrumstoornis zeer moeilijk. Die man heeft dat effectief niet kunnen plaatsen. De angst om Laurie te verliezen, was een onoplosbaar probleem voor hem.”

Dimitri Delsael verklaarde dat hij lange tijd anabole steroïden gebruikte. “Hij was bezig aan een kuur van drie weken. Dat zorgt voor verhoogde seksuele drift. Men is ook sneller agressief en sneller paranoïde.” Volgens dokter Dams moet de beschuldigde bij een vrijlating ook in therapie gaan. “Op dit moment moeten we wel duidelijk zeggen dat zonder behandeling er naar intrafamiliaal geweld een matig verhoogd risico is. Voor de maatschappij is hij inderdaad niet gevaarlijk.”

Meester Kristiaan Vandenbussche reageerde fel tijdens de getuigenis van dokter Hellebuyck, maar werd teruggefloten door de voorzitter. Nadien kreeg de advocaat van Delsael alsnog het woord. “Dokter Hellebuyck neemt altijd de rol van OM over op assisen. Hij ging zijn boekje te buiten omdat hij antwoordde op juridische vragen die enkel door de jury beantwoord moeten worden.”

Dinsdagochtend komt de familie van Laurie Aelgoet aan het woord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier