Psychiater: “Bernard Depoortere is geen gevaar voor de maatschappij”

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Bernard Depoortere (57) uit Kuurne heeft gerechtspsychiater Hans Hellebuyck zijn getuigenis afgelegd. Volgens dokter Hellebuyck betekent de beschuldigde als hij nuchter blijft geen gevaar voor de maatschappij.

Op de reconstructie toonde Bernard Depoortere opvallend zakelijk en neutraal hoe hij zijn neef Chris Goemaere om het leven bracht. “Hij onderschat het aantal messteken wel serieus. Hij stelt het minder erg voor, maar dat zien we wel vaker op assisen. Bernard Depoortere heeft geen psychosen en is dus zeker verantwoordelijk voor zijn gedrag.”

Deels verlamd

Dokter Hellebuyck verwees naar het strafregister en het alcoholmisbruik van de beschuldigde, maar schat het risico op nieuwe feiten toch eerder laag in. “Hij is gevaarlijker dan de doorsnee bevolking, maar minder gevaarlijk dan de gemiddelde gedetineerde. Er is eigenlijk enkel gevaar als hij blijft drinken.” Tijdens zijn voorhechtenis kreeg Bernard Depoortere in de gevangenis van Ieper een trombose. Hierdoor is hij deels verlamd en zit hij in een rolstoel. “In zijn huidige toestand denk ik niet dat hij nog een gevaar voor de maatschappij kan zijn“, besloot de deskundige.

“Het verwondert me zelfs dat mijn broer hier nog zeer mild is”

Zijn broers en zussen hebben al heel lang alle contact met Depoortere verbroken. “Door zijn gedrag van vroeger heb ik al 30 jaar geen contact meer. We hebben hem herhaaldelijk opgevangen, maar hij heeft ons telkens belogen en bedrogen. Hij heeft nog gezegd dat hij mijn man van kant ging maken. Voor mij is hij afgeschreven, ik ga hem zeker ook niet bezoeken in de gevangenis“, aldus zus Josiane.

“Als kind was hij een nukkig en koppig manneke. Hij was veel te veel verwend als jongste van zeven kinderen“, vertelde broer Eric. Van fysieke agressie was de familie Depoortere nooit getuige. “Verbaal kon hij wel agressief zijn als hij had gedronken. Zulke feiten had ik dus niet verwacht van hem. Ik heb in de latere jaren regelmatig gezien dat hij veel alcohol dronk.” Bernard Depoortere sprak de verklaringen van zijn familie niet tegen. “Het verwondert mij zelfs dat mijn broer hier zeer mild is, want ik heb hem na het voetbal in een ruzie een keer vastgepakt.”

“Vertrouwen en geduld misbruikt”

Ook zijn schoonzus probeerde de beschuldigde meermaals weer op het rechte pad te helpen. “Ik heb hem regelmatig rondgevoerd, naar de instelling bijvoorbeeld. Ik vond dat het gemeend was toen hij zei dat hij zijn best ging doen. Maar het duurde nooit lang, hij herviel altijd in zijn alcoholgebruik.” Depoortere bestal de vrouw zelfs eens op een slinkse manier. “Annemie heeft veel te veel geduld gehad met mij. Ik heb dat vertrouwen misbruikt”, gaf de beschuldigde toe.

Woensdagmiddag worden de getuigenverhoren afgerond.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier