Psychiater: “Beklaagde heeft bipolaire stoornis”

Redactie KW

Op het proces tegen Fljorije ‘Flora’ Dzelili (39) heeft bij het begin van de zitting één getuige een verklaring afgelegd. Gerechtspsychiater Paul Lodewyck legde uit dat de beklaagde aan een bipolaire stoornis lijdt. “Het slachtoffer werd door haar met alle zonden overladen.”

Dokter Lodewyck werd bij de inleidingszitting op 5 september 2016 door de verdediging voorgesteld als getuige. De deskundige had namelijk onmiddellijk na de feiten meermaals contact met Dzelili. “Ik stelde geen zware psychopathologische verschijnselen vast die op een ernstige geestesstoornis zouden wijzen. Achteraf is er wel informatie naar boven gekomen over haar psychiatrische voorgeschiedenis. Die bipolaire stoornis uitte zich in stemmingswisselingen zoals depressie en manie.”

Onmiddellijk na de feiten leek de beklaagde in shock te zijn. Niemand slaagde er in om een gesprek met haar aan te gaan. “Ze zat inderdaad een viertal uur in een geblokkeerde toestand, maar ik had niet de indruk dat dat mutisme gespeeld was. Psychiatrisch kunnen we dat verklaren als een toestand van dissociatie. Het bewustzijn wordt ontkoppeld om het meegemaakte traume niet onder ogen te moeten zien.” De verdediging vroeg zich af of zoiets compatibel kan zijn met een voorbedacht plan. “In feite is dit mogelijk, dissociatie staat los van de beweegredenen.”

In het begin van het onderzoek wentelde Flora Dzelili zich in de slachtofferrol. “Ze beweerde een enorme angst te hebben, maar uit het moraliteitsonderzoek kwam een ander beeld naar boven.” Volgens de psychiater zat ze met een intern conflict. Haar ouders waren immers tegen de relatie met Topojani. “Ze zat inderdaad tussen twee vuren. Daardoor werd haar man met alle zonden overladen.”

Ten slotte merkte Raan Colman, één van de advocaten van Dzelili, op dat agressie een mogelijk nevenverschijnsel is van de anti-depressiva die zijn cliënte slikte. “Dat lijkt me alleszins geen verband te houden met de feiten. Het blijkt ook niet uit het ganse scenario.”

(BELGA – Foto AF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier