Provincie start preventiecampagne tegen inbraken in bestelwagens

© Benny Proot
Redactie KW

Het aantal inbraken in bestelwagens is in onze provincie drastisch toegenomen. Bijgevolg lanceert provinciegouverneur Carl Decaluwé een preventiecampagne met als titel ‘Maak van je camionette geen etalage’.

Hoewel de criminaliteit globaal gedaald is – er zijn minder inbraken en minder grenscriminaliteit – worden onze West-Vlaamse kmo’s geconfronteerd met twee nieuwe fenomenen”, stelt Carl Decaluwé. “Enerzijds de cybercriminaliteit, anderzijds de inbraken in lichte bestelwagens, waaruit duur materiaal gestolen wordt.”

Honderden feiten

Het gaat volgens de West-Vlaamse provinciegouverneur om honderden feiten, wat beaamd wordt door Frederik Serruys (Unizo) en Vincent Decruyenaere (Bouwunie). Beide organisaties werden de voorbije twee jaren geconfronteerd met een verontrustende stijging van dit type criminaliteit. “Maar de meeste politiediensten registreren inbraken in camionettes nog altijd niet apart in hun statistieken. Alleen de federale politie kon mij melden dat dit fenomeen het laatste kwart van 2016 met 75% gestegen is i.v.m. 2015.”

De Provincie West-Vlaanderen, Unizo en Bouwunie lanceren samen een preventiecampagne. Er zijn 2.500 affiches en 10.000 brochures gedrukt, met als titel ‘maak van je camionette geen etalage. Ze worden onder hun leden, maar ook in de West-Vlaamse gemeenten en politiezones verspreid. Carl Decaluwé schrijft de burgemeesters aan om hen warm te maken voor deze campagne.

Eenvoudige tips

Tegelijkertijd roept de gouverneur zelfstandige aannemers om zelf maatregelen te nemen ter voorkoming van inbraak en diefstal in hun bestelwagens. De folder van de campagne bevat zeven preventietips, zoals de camionette goed afsluiten, geen duur materiaal zichtbaar laten rondslingeren, machines merken, registreren en verzekeren.

(SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier