Procureur vraagt zich af wie tipgever was voor roofmoord op gepensioneerde goudsmid in Kortrijk

Verdachte Sergeys P. weigerde recht te staan tijdens de zitting. © LK
Laurens Kindt

Het parket van Kortrijk heeft 30 jaar gevangenisstraf en 10 jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank gevorderd voor een 34-jarige Let die verdacht wordt van de roofmoord op de gepensioneerde goudsmid Robert Ardenoy (72) uit Kortrijk. Het slachtoffer werd op 11 april 2013 gekneveld en doodgeslagen in zijn woning in de Vaartstraat.

Het was de zoon van het slachtoffer die op 11 april 2013 het brutaal toegetakelde lichaam van zijn vader vond. De man had een telefoontje gekregen van de poetsvrouw van zijn vader, die het verdacht vond dat de man niet open deed. Tussen de zetels vond de zoon het geknevelde lichaam van zijn vader, Robert Ardenoy, badend in een plas bloed. Uit de woning bleken juwelen en geld verdwenen te zijn. Lange tijd leek het onderzoek muurvast te zitten, tot de speurders in oktober 2014 bericht kregen van Interpol Duitsland. Daar hadden ze een link gevonden tussen DNA-sporen in de woning van Robert Ardenoy en een Letse beroepscrimineel die er veroordeeld was voor een negental inbraken. De man kon geïdentificeerd worden en uiteindelijk bij de kraag gevat worden in Borgerhout. Daar probeerde hij edelstenen, afkomstig uit gestolen juwelen, te verpatsen. De man zit sindsdien in de cel, maar ontkent zijn betrokkenheid en weigert elke medewerking aan het onderzoek.

Wat doet een Letse beroepscrimineel bij een gepensioneerde goudsmid in Kortrijk, die niet in een residentiële wijk woont. Wie was zijn tipgever?

Ook op de zitting in de Kortrijkse rechtbank gaf verdachte Sergeys P. een ongeïnteresseerde indruk. De man weigerde zelfs recht te staan tijdens de ondervraging door de voorzitter. Pieter Soens, de advocaat van de nabestaanden van Robert Ardenoy, wees op de enorme shock voor zijn cliënten. “Het feit dat ze Robert zelf gevonden hebben en het feit dat meneer hier weigert om een antwoord te geven op de vraag waarom Robert dood moest, helpt allerminst bij de verwerking van dit enorme verlies. Robert Ardenoy was een brave, eerlijke, ‘koekegoede’ man. Dat net hij op zo’n gruwelijke manier om het leven moet komen, stoot enorm tegen de borst”, klonk het.

Dubbel gevoel

Procureur Tom Janssens was bijzonder scherp in zijn requisitoir. “Ik sta hier met een dubbel gevoel. Tevreden omdat er een dader is, maar onvoldaan omdat er maar één zit. Wat doet een Letse beroepscrimineel bij een gepensioneerde goudsmid in Kortrijk, die niet in een residentiële wijk woont. Wie was zijn tipgever? Ik heb een vermoeden, maar ik kan het niet bewijzen“, aldus Janssens. Hij loofde de speurders voor hun niet-aflatende ijver en hekelde de beklaagde voor zijn arrogante stilzwijgen. “Als hij ondervraagd wordt, geeuwt hij en doet hij alsof hij slaapt. Zelfs met tekeningen van zijn kinderen of een brief van zijn vriendin krijgen de speurders hem niet aan het praten. Rovers uit het Oostblok, die babbelen niet“, klonk het. De procureur legde vervolgens de link met het Armeense milieu in Menen. “Zorro, de bijnaam van de uitbater van café De Relax in Menen moest hem na zijn veroordeling in Duitsland onderdak geven. Gratis. Maar niet uit naastenliefde. Sergeys P. was de toptransfer uit het buitenland, de professionele inbreker. Overdag slapen, ‘s avonds op rooftocht gaan. Altijd op een kalme manier en zonder confrontatie met de slachtoffers. Tot die elfde april 2013. Die nacht heeft Robert Ardenoy hem betrapt en is Sergeys P. beginnen panikeren. Hij heeft Robert gekneveld en hij heeft hem doodgeslagen. Verzachtende omstandigheden zijn er niet. Het gaat hier om een beroepscrimineel zonder enige empathie en met niet het minste beetje spijt”, klonk het. De procureur eiste de maximumstraf van 30 jaar cel wegens roofmoord. “Om de maatschappij te beschermen eis ik daarenboven nog dat de man na zijn straf nog 10 jaar ter beschikking gesteld wordt van de strafuitvoeringsrechtbank”, aldus procureur Janssens.

Nu komt de verdediging van de verdachte aan het woord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier