Procureur over valse verklaringen kasteelmoord : “Leugens vertellen is niet strafbaar”

Redactie KW

Gyselbrecht diende klacht in omdat de man valse verklaringen zou afgelegd hebben in het onderzoek naar de moord op Stijn Saelens. De rechter oordeelde dat de strafrechter in Kortrijk bevoegd is.

Tijdens het onderzoek naar de kasteelmoord werd de ex-werknemer van Peter Gyselbrecht verhoord als moraliteitsgetuige. V. vertelde aan de speurders over gefoefel met tachograafschijven binnen het toenmalige transportbedrijf van Gyselbrecht. Volgens de getuige liet Gyselbrecht zich ook in met de smokkel van sigaretten. Daarop besloot zijn raadsman Vincent Vereecke om de ex-werknemer rechtstreeks te dagvaarden voor laster en eerroof.

Hoe kan je zo blijven liegen?

Volgens meester Vereecke werkte James V. tien jaar geleden amper een week voor zijn cliënt. De advocaat van Peter Gyselbrecht trok stevig van leer tegen de beklaagde. “Hij laat alle vrouwen van Izegem opdraven om zijn verhaaltje te bevestigen, maar het klopt van geen kanten. Hoe kan je zo blijven liegen?” Voorts haalde de burgerlijke partij aan dat er al 23 strafonderzoeken liepen tegen beklaagde.

De verdediging vroeg de vrijspraak. Volgens meester Gerard Soete is het niet bewezen dat de verklaringen van James V. manifest onjuist waren. De raadsman van de beklaagde merkte op dat V. ondanks de vele klachten nog steeds een blanco strafblad heeft. Ook het openbaar ministerie is van oordeel dat er geen sprake is van laster en eerroof. “Leugens vertellen is trouwens niet strafbaar”, aldus de procureur.

Leugens vertellen is trouwens niet strafbaar

Het eerste verhoor van James V. vond plaats in zijn woning in Izegem. Dat ligt in het arrondissement Kortrijk, waardoor de rechter van oordeel is dat ze niet bevoegd is in de zaak. Later werd de man wel nog meermaals verhoord in Brugge, maar dat is volgens de rechtbank blijkbaar niet doorslaggevend.

De advocaat van Peter Gyselbrecht reageerde verrast op de beslissing van de rechter. “Niemand had het opgeworpen, dus ik moet het inderdaad nog even laten bezinken. Ik ben ook benieuwd naar de motivatie van het vonnis”, aldus meester Vereecke. De burgerlijke partij kan eventueel nog beroep aantekenen tegen de beslissing. In het andere geval komt de zaak in het najaar voor de strafrechter in Kortrijk.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier