Proces voor oplichting tegen ‘Nonkel Henri’ wordt pas in september behandeld

Redactie KW

Het proces voor de Brusselse correctionele rechtbank tegen graaf Henri d’Udekem d’Acoz (83), oud-burgemeester van Poperinge en oom van koningin Mathilde, zal pas op 27 september plaatsvinden. Dat heeft de rechtbank woensdag beslist.

‘Nonkel Henri’ zou samen met Hans Velle (53) een koppel uit Vlaams-Brabant hebben opgelicht voor enkele tienduizenden euro. koppel was in een echtscheiding verwikkeld en zou via Henri d’Udekem d’Acoz in contact gekomen zijn met Hans Velle, die al tweemaal een gevangenisstraf voor oplichting had uitgezeten. Beiden zouden herhaaldelijk bij het koppel op bezoek geweest zijn. Velle zou daarbij voor verschillende tienduizenden euro aan erelonen gevraagd en gekregen hebben, maar nooit enige tegenprestatie geleverd hebben.

Al eerdere veroordeling

In december 2016 liep Henri d’Udekem d’Acoz nog een celstraf van zes maanden met uitstel op in Kortrijk. Zijn kompaan, Hans Velle, kreeg toen één jaar cel, waarvan de helft met uitstel, en een derde man, Leonard Van Wymelbeke, kreeg acht maanden cel met uitstel. Het drietal had de eigenaar van een landbouwgrond opgelicht. Enerzijds hadden ze hem meer dan 100.000 euro ontfutseld door hem voor te spiegelen dat ze ervoor konden zorgen dat zijn landbouwgrond kon veranderd worden in een veel duurdere verkaveling voor woningen. Daarnaast hadden ze de man nog eens 15.000 euro afhandig gemaakt door zijn antiekcollectie zogenaamd te laten schatten door een Russische expert. Ten slotte hadden de drie ook de ouders van de man 45.000 euro lichter gemaakt door hen voor te houden dat ze een erfeniskwestie konden regelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier