Proces tegen Somalische piratenkoning donderdag van start

Redactie KW

De Somalische ‘piratenkoning’ Mohamed Abdi Hassan en zijn kompaan Mohamed M.A. moeten zich vanaf donderdag voor de Brugse correctionele rechtbank verantwoorden. De Somaliërs worden verdacht van betrokkenheid bij de kaping van de Belgische steenstorter Pompei in 2009.

De Pompei werd op 18 april 2009 gekaapt in de Indische Oceaan. Negen bemanningsleden, onder wie twee Belgen en een Nederlander, werden ruim 70 dagen gegijzeld op het schip. De piraten verlieten het schip pas nadat ze een losgeld van ongeveer 2 miljoen euro hadden ontvangen.

Het federaal parket ziet Mohamed Abdi Hassan, bijgenaamd Afweyne, als de organisator van de kaping. Het was echter helemaal niet eenvoudig om de Somalische piratenkoning te arresteren. Daarom werd een undercoveroperatie op poten gezet. Via zijn kompaan Mohamed M.A. werd Afweyne gepolst voor een fictief filmproject over piraterij.

De Somaliërs trapten in de val en reisden op 12 oktober 2013 naar België om de contracten te ondertekenen. Op de luchthaven werden ze onmiddellijk in de boeien geslagen. De verdachten werden aangehouden door de onderzoeksrechter en ze zitten sindsdien in de gevangenis.

Rieder en Gillis

Op donderdag 17 september start voor de Brugse correctionele rechtbank het proces tegen de twee Somaliërs. De debatten worden op vrijdag 18 en maandag 21 september voortgezet. Mogelijk wordt hier zelfs nog een vierde dag aan toegevoegd. De verdediging van Mohamed Abdi Hassan wordt onder meer waargenomen door meester Hans Rieder. Meester Thomas Gillis is één van de advocaten van Mohamed M.A., bijgenaamd Tiiceey. De kans bestaat dat de verdediging heel wat procedurele argumenten zal opwerpen. De verdachten beweerden ook vanaf dag 1 dat ze diplomatiek onschendbaar zijn, en dus niet aangehouden mochten worden.

In dezelfde zaak werden eerder al twee verdachten veroordeeld. In 2011 kreeg een Somaliër van de Brusselse strafrechter 10 jaar cel voor zijn aandeel in de kaping van de Pompei. Zijn landgenoot Hassan O. werd in 2012 door de Brugse correctionele rechtbank tot 9 jaar cel veroordeeld.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier