Proces tegen pastoor uit Hooglede wegens seksueel misbruik wordt vanaf nul hernomen

Foto WDA
Redactie KW

Normaliter zouden de debatten in deze zaak heraanvatten. Dat zou opnieuw achter gesloten deuren gebeuren.

De rechtszaak tegen de Hoogleedse parochiepriester Jeroen C. wegens seksueel misbruik moet vanaf nul worden hernomen voor de rechtbank van eerste aanleg in Kortrijk.

Na nauwelijks dertig seconden zat de zitting er op. In die halve minuut viel de mededeling dat de zaak vanaf nul wordt hernomen op dinsdag 24 mei.

Andere rechters

De reden is van juridisch-technische aard: de gewijzigde samenstelling van de rechtbank. De advocaten van de verdediging en de burgerlijke partij mogen hun pleidooien herhalen voor drie andere rechters.

“Advocaat van de pastoor gaat nog steeds voor de vrijspraak”

Pastoor Jeroen C. (51) uit Hooglede moet zich verantwoorden omdat hij een minderjarige jongen zou verkracht hebben. De feiten situeren zich van 1 februari tot 30 juni 2002. Jeroen C. was toen parochiepriester op de Sint-Vesdastusparochie in Menen.

Schoolopdracht

Het slachtoffer zocht de pastoor op om hem te helpen bij een schoolopdracht. De jongen was toen 17 jaar. Het misbruik kwam midden november 2014 aan het licht nadat het slachtoffer contact opname met het meldpunt voor ‘seksueel misbruik in de kerk’ van het bisdom Brugge. Jeroen C. was intussen pastoor in Hooglede.

De rechtszaak vingt in april vorig jaar. Ze sleept al maanden aan. Zo moest een cruciale getuige opnieuw worden verhoord.

Twaalf maanden voorwaardelijke celstraf

Nadien beviel de rechter een aanvullend onderzoek. De medeleerlinge, die samen met het slachtoffer aan de groepstaak werkte, moest worden opgespoord en verhoord. Zo wou de advocaat van het slachtoffer laten nagaan of de jongen effectief nog minderjarig was.

Het openbaar ministerie vorderde eerder een voorwaardelijke celstraf van twaalf maanden. De advocaat van Jeroen C. gaat voor de vrijspraak. Volgens de raadsman was er wederzijdse toestemming.

(JPT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier