Proces RAW13: vriendin Van Bossuyt onder vuur na wijzigen aantal verklaringen

Redactie KW

Op het assisenproces in Brugge tegen vier leden van RAW13 heeft de vriendin van Robin Van Bossuyt haar getuigenis afgelegd. Céline Matagne spoelde de nacht van de feiten de gebruikte messen af, maar wijzigde op de zitting enkele andere verklaringen.

De avond van 15 juli 2011 werd Matagne door haar vriend buitengezet na een ruzie. Ze vermoedde dat Van Bossuyt op café ging met Kevin Derveaux en Jacky Labaere. “Ik heb altijd de indruk gehad dat Labaere een slechte invloed had. Hij dronk veel en was niet echt vrouwvriendelijk. Ik vind het niet normaal dat een oude man omgaat met twintigers.” Toch stapte de getuige spontaan in toen ze de vriendin van Jacky Labaere opmerkte. “Goeman vertelde dat ze zijn auto hadden aangevallen. We reden dan samen naar Lichtervelde.”

Geen kans tegen 40 man

Tijdens het onderzoek verklaarde Matagne dat op dat moment druk werd gediscussieerd in de woning van Labaere. Haar vriend zou toen gezegd hebben dat ze geen kans hadden tegen 40 man. Op de zitting situeerde de getuige dat gesprek plots een week eerder. “We begrijpen dat u uw vriend wil afschermen, maar volgens mij spreekt u hier niet de waarheid”, zei voorzitter Bart Meganck. De getuige stelde zich heel defensief op en onderbrak de voorzitter regelmatig.

“Jacky heeft gezegd dat we moesten zwijgen, of dat we anders de volgenden gingen zijn”

Na de steekpartij spoelde de vriendin van Van Bossuyt de gebruikte messen af. “Jacky zei dat ik dat moest doen. Ik was in shock. Jacky heeft ook gezegd dat we moesten zwijgen, of dat we anders de volgenden gingen zijn.” Matagne hield vol dat ze niet zag dat Kevin Derveaux gewapend was toen Van Bossuyt hem naar Torhout voerde. Vreemd genoeg bleef de vrouw zelf achter in Lichtervelde, terwijl Van Bossuyt verklaarde dat hij de intentie had om naar huis terug te keren.

Het valt ook op dat Céline Matagne, aan het begin van de avond, duidelijk zichtbaar is op de camerabeelden in de buurt van café Apropoo. “Ik was op zoek naar Robin en ben gaan kijken in de cafés.” Meester Jo Muylle, advocaat van een zwaargewond slachtoffer, suggereerde dat Matagne mogelijk bezig was aan een soort verkenning. “Kunt u mij zeggen wat mijn traject te maken heeft met de feiten? Waar wilt u naartoe?”, reageerde de getuige weer scherp.

Vrienden voor het leven

Voordien kwam ook de moeder van Robin Van Bossuyt aan het woord. “Robin hing lang aan mijn rokken. Hij is terughoudend en neemt niet snel iemand in vertrouwen. Hij heeft nooit veel vrienden gehad, maar ziet ze altijd als vrienden voor het leven.” Eén van die vrienden zit momenteel 30 jaar cel uit voor doodslag. “Robin heeft nooit kunnen vatten dat Kevin Seynaeve zoiets kon doen. Ik ook niet, want ik vond dat een brave jongen.”

Na de feiten zag Ingrid Gortack hoe haar zoon te kampen kreeg met depressies. “In de gevangenis was hij echt een hoopje ellende. Hij heeft verteld dat hij die jongen daar heeft zien liggen en dat hij niet wist wat te doen.” De voorzitter merkte op dat Van Bossuyt in die periode vrij agressieve rapteksten schreef. “Hij was kwaad omdat hij zo lang had vastgezeten. Die teksten zijn een uitlaatklep. Het is beter dat hij zijn frustraties uitdrukt in woorden dan in daden.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier